Доступність посилання

ТОП новини

Партія регіонів: «мовний закон» утвердить у суспільстві «взаєморозуміння і злагоду з мовного питання»


На одному з мітингів Партії регіонів у Криму, архівне фото
На одному з мітингів Партії регіонів у Криму, архівне фото
Партія регіонів заявила в середу, що виконала свою обіцянку «вирішити мовну проблему, яка довгі роки була каменем спотикання на шляху до утвердження в Україні європейських цінностей», коли її лідер, Президент Віктор Янукович, підписав суперечливий «мовний закон».

У заяві прес-служби партії, оприлюдненій російською мовою, стверджується, що Янукович «зробив усе необхідне для того, щоб у суспільстві нарешті утвердилося взаєморозуміння і злагода з мовного питання», і його рішення підписати закон названо «мудрим».

У середу прес-служба Президента повідомила, що він підписав закон «Про засади державної мовної політики». Таким чином, цей закон після офіційної публікації набуде чинності в його нинішньому вигляді, без урахування всіх зауважень до нього.

Водночас Янукович доручив Кабінетові Міністрів утворити робочу групу «з залученням громадськості, відомих діячів освіти, науки та мистецтв, провідних фахівців із мовних питань», щоб розробити і внести системні пропозиції для вдосконалення законодавства щодо порядку застосування мов в Україні.

Як мовиться в дорученні, метою діяльності створюваної робочої групи є забезпечити всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території держави, гарантування вільного розвитку, використання і захисту всіх рідних мов громадян України, виконання зобов’язань, взятих за міжнародними договорами з цих питань, та подальше впровадження європейських стандартів у цій сфері.

Крім того, Президент доручив забезпечити «невідкладне розроблення із залученням зазначеної робочої групи та затвердження Державної програми всебічного розвитку і функціонування української мови».

Закон, ухвалений на початку липня голосами 248 депутатських карток за відсутності багатьох із їхніх власників і без проходження другого читання й без обговорення, фактично значно розширює сферу застосування російської мови в Україні, – за словами критиків, за рахунок української. Опозиція заявляє, що закон був ухвалений із великою кількістю порушень, а, можливо, його ухвалення взагалі сфальсифіковане. Закон викликав широкі протести громадськості, а також низку вуличних акцій.
XS
SM
MD
LG