Доступність посилання

ТОП новини

Виховання по-німецьки: бути громадянином, піклуватись про інших


Берлін – Від руїн до однієї з найпотужніших країн у Європі розвинулась Німеччина за лічені десятиліття. Чи малу роль у відбудові відіграло та продовжує відігравати активне німецьке суспільство, яке після Другої світової пережило свою трансформацію від простих підданих до активних громадян.

Бути небайдужим, толерантним, здатним до співчуття, вміти поважати один одного і таким чином успішно інтегруватись у суспільство як активний громадянин – саме з цього починають формувати у дитини соціальну компетенцію німецькі викладачі, які поруч із родиною несуть відповідальність за розвиток дитини як гідної та самодостатньої особистості.

У післявоєнні роки цілеспрямоване політичне виховання німців відігравало значну роль у процесі трансформації суспільства від підданих до активних громадян.

На думку заступника керівника відділу з питань політики Фонду Конрада Аденауера, колишнього керівника представництва фонду у Києві Ніко Ланґе, народитись та проживати у країні, ще не означає бути громадянином. За його словами, людина, яка цікавиться та опікується не тільки своєю особистістю, але й долучається до пошуку розв’язання суспільних проблем – і є громадянином.

Як наголошує експерт, кількість у Німеччині різноманітних об’єднань свідчить про суспільну громадську активність. Багато звичайних німців об’єднуються на комунальному рівні у різні спілки, активно долучаються до всього, що відбувається у житті країни.

Згідно зі статистикою, у Німеччині діє більш ніж півмільйона офіційно зареєстрованих громадських спілок та об’єднань, тобто близько семи об’єднань припадає на одну тисячу громадян. Та їх кількість щороку зростає – зокрема у сферах соціального життя, відпочинку, спорту, захисту навколишнього середовища, допомоги тваринам, а також, звичайно, у сферах культури та політики.

Найважливіше – усвідомлення власної гідності

Засновник інформаційної платформи для активних громадян Deutschland.net Александр Родерт зазначає, що поняття громадянин нерозривно пов’язане з поняттям свободи. Формування активного громадянського суспільства є, за його словами, основною умовою для розвитку демократичної, правової держави. А однією з найважливіших умов для розвитку громадянського суспільства є усвідомлення власної гідності.

«Необхідно, щоб працездатна людина, яка хоче про себе піклуватись, хоче зробити свій внесок у розвиток суспільства, бути активною, мала можливості реалізувати свої наміри. Інакше, якщо держава чинитиме вплив, людина просто вимушена бути пасивною», – наголошує Родерт.

Громадянин і є держава – експерт

За словами політолога Ніко Ланґе, розв’язання суспільних проблем можна знайти лише тоді, коли діє принцип солідарності та співпраця. Тоді як у посткомуністичних країнах присутні упереджені погляди на те, що громадяни та держава мають діяти у супереч один одному.

У Німеччині ж, за словами експерта, держава сприяє тому, щоб жителі країни були активним громадянським суспільством. Такий підхід до політики, коли громадяни на одному боці, а держава на іншому, є неправильним, оскільки громадяни і є держава.

«Людяність та повага до інших є вирішальними у формуванні свідомості активного громадянина. Політик або той, хто несе політичну відповідальність, може думати, що людина, яка не розуміється на політиці, не здатна вирішувати суспільні проблеми. Але ж людям потрібно довіряти у тому, що вони у змозі ухвалювати важливі рішення», – зазначає політолог.

Так, незалежне та зріле громадянське суспільство може формуватись за умов, коли матиме можливість самостійно визначати своє майбутнє, а держава повинна у першу чергу забезпечувати населення освітою, створювати простір для активної діяльності громадян, що можливо в умовах миру та свободи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG