Доступність посилання

ТОП новини

Янукович хоче нас контролювати – адвокати


Віктор Янукович та Андрій Портнов
Віктор Янукович та Андрій Портнов
Київ – Президент Віктор Янукович підписав нову редакцію закону «Про адвокатуру й адвокатську діяльність», що передбачає розширення можливостей адвокатської діяльності. Про це на брифінгу повідомив керівник Головного управління Адміністрації Президента з питань судоустрою Андрій Портнов. Між тим, самі адвокати занепокоєні тим, що новий закон запроваджує нові механізми контролю за адвокатами, ховаючи їх під виглядом самоврядування.

За словами Андрія Портнова, нова редакція закону передбачає низку новацій, які розширюють права та гарантії адвоката.

«Законом встановлюється адміністративна відповідальність за ненадання, невчасне надання інформації на адвокатський запит. У зв’язку з цим внесені зміни до кодексу про адміністративні правопорушення, які передбачають фінансові санкції для держслужбовців та інших осіб. Законом прямо забороняється втручання в адвокатську таємницю, унеможливлюється проведення негласних слідчих дій», – зазначив Андрій Портнов.

Портнов підкрався непомітно

Крім цього, закон передбачає створення Національної асоціації адвокатів, що об’єднає всіх адвокатів України в єдину організацію й має гарантувати незалежність їхньої діяльності. Відтепер представники суддівської та виконавчої влади не впливають на адвокатське самоврядування

«Тепер тільки адвокати будуть формувати свої органи самоврядування, формувати вищі керівні органи, які відповідатимуть за кваліфікаційно-дисциплінарну політику», – наголошує Андрій Портнов.

Між тим, опитані Радіо Свобода адвокати невдоволені створенням подібної структури, яка стане обов’язковою і зможе втручатися в їхню діяльність.
Портнов створив структуру, поза якою адвокати не можуть бути – і отримав адміністративні важелі наїжджати на адвокатів
Тетяна Монтян

«До цього закону треба було дуже сильно постаратися, щоби на тебе наїхала «дисциплінарка». А тепер Портнов створив структуру, поза якою адвокати не можуть бути – і отримав адміністративні важелі наїжджати на адвокатів», – каже адвокат Тетяна Монтян.

Адвокати запевняють, що керівництва не потребують

Адвокат Сергій Фролькіс вважає, що новий закон намагається централізувати адвокатуру і зробити її керованою.
Закон, фактично ставить адвоката у залежність від інших людей
Сергій Фролькіс

«Адвокат у своїй діяльності керується законом та інтересами свого клієнта. Закон у тій конструкції, в якій він ухвалений, фактично ставить адвоката у залежність від інших людей. Іншими словами, хочуть зробити так, що хтось мені буде розказувати, в який спосіб я повинен захищати свого клієнта», – обурюється Сергій Фролькіс.

Адвокат Олександр Мінін також каже про наявність у закону «гачків, які можуть дозволити впливати на адвокатів» та зазначає, що, в цілому, закон справляє враження «сирого документа».

Також Президент підписав закон, що передбачає проведення судових засідань у режимі відеоконференцій. За словами Андрія Портнова, якщо досі в такому режимі, за згоди особи, могли розглядати кримінальні справи, то відтепер у режимі відеоконференцій можуть розглядатися господарські, цивільні та адміністративні справи.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG