Доступність посилання

ТОП новини

Об’єднана опозиція оскаржує нереєстрацію Тимошенко і Луценка


Опозиція позивається до Януковича і готує імпічмент
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Опозиція позивається до Януковича і готує імпічмент

Об’єднана опозиція «Батьківщина» звернулася в четвер до Київського апеляційного адміністративного суду з позовом про скасування рішення Центральної виборчої комісії, яким вона відмовила в реєстрації кандидатами на народних депутатів Юлії Тимошенко та Юрієві Луценку, повідомила прес-служба партії «Батьківщина», яка є провідною в цьому опозиційному об’єднанні.

У позові опозиція посилається на статтю 76 Конституції, яка визначає лише, що громадяни з судимістю за умисний злочин «не можуть бути обрані» до Верховної Ради. На думку опозиції, таким чином наявність судимості може бути підставою для відмови в обранні народним депутатом, але не може бути підставою для відмови в реєстрації особи кандидатом, бо «до моменту завершення виборчого процесу судимість може бути знята або погашена». Водночас, за чинним законом про вибори, на підставі якого ЦВК винесла свою ухвалу, особи з судимістю не можуть бути також і висунуті на кандидатів для участі в виборах.

У позові нагадано, що справи Юлії Тимошенко та Юрія Луценка перебувають на розгляді судів касаційної інстанції, і по них можуть бути винесені виправдувальні вироки.

Об’єднана опозиція вимагає визнати рішення ЦВК про відмову в реєстрації Юлії Тимошенко та Юрія Луценка незаконним та зобов’язати ЦВК зареєструвати їх кандидатами на народних депутатів від політичної партії «ВО «Батьківщина», за списком якої балотується вся об’єднана опозиція, у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі.

Крім того, опозиція стверджує, що Європейський суд із прав людини у справі «Луценко проти України», визнавши порушення державою Україна цілої низки положень Конвенції про захист прав і свобод людини, встановив політичний характер його кримінального переслідування.

Насправді Страсбурзький суд, встановивши порушення з боку України при арешті і досудовому утриманні Луценка під вартою, не оцінював політичний чи будь-який інший характер цих порушень, крім того, його рішення не стосується засудження Луценка в кримінальній справі. Це рішення ще до того ж не набуло чинності.

Відкрите слухання у справі «Тимошенко проти України» призначене в Європейському суді з прав людини на 28 серпня, після чого суд винесе свою ухвалу пізніше, в іще не визначений термін.
XS
SM
MD
LG