Доступність посилання

ТОП новини

Заробітчани йдуть на прощу до Зарваниці через Івано-Франківськ


Понад 350 прочан із восьми областей, які працюють або працювали в 15 країнах, беруть участь у міжнародній пішій прощі мігрантів і їхніх родин від Самбора Львівської області до Зарваниці Тернопільської, повідомляє в четвер кореспондентка Радіо Свобода.

Всьоме Українська греко-католицька церква проводить таку прощу колишніх заробітчан до «українського Афону», вперше їхній маршрут проліг через Івано-Франківськ. Тут відбулися спільний молебень, молодіжна ватра, літургія в архикатедральному соборі Святого Воскресіння. На ніч прочани зупинялися в Молодіжному християнському центрі імені Дона Боско, при якому діє спільнота колишніх заробітчан в Італії «Пієта».

За словами одного з організаторів спільноти, автора книги-щоденника «Кроки до неба» про попередні духовні походи Ігоря Лазоришина, «в час заробітчанського життя Церква для багатьох українців була чи не єдиним прихистком, де можна було знайти підтримку, пораду», тому вони вважають за обов’язок «дякувати Господові за те, що повернулися в Україну, молитися за ті родини, які через заробітчанство розпалися».

Як наголосив виконавчий секретар пасторально-місійного відділу УГКЦ Василь Поточняк, «цей похід насамперед для того, щоб зберегти українську родину». Саме він започаткував у 2006 році такі духовні походи, коли опікувався українською спільнотою в італійській Болоньї.

Після літургії в Івано-Франківську прочани продовжили свій хід до Зарваниці. Проща завершиться 12 серпня спільною молитвою за українських заробітчан біля Зарваницької ікони Матері Божої.

Розпочалася акція у Самборі 3 серпня. Територією Прикарпаття вона проходить 8–9 серпня. За 10 днів прочани подолають 250 кілометрів. Найстаршій учасниці 79 років, наймолодшій – вісім.
XS
SM
MD
LG