Доступність посилання

ТОП новини

Набув чинності закон про засади державної мовної політики


Проти ухвалення закону неодноразово протестували
Проти ухвалення закону неодноразово протестували
Закон України «Про засади державної мовної політики» набув чинності: сьогодні його опублікував офіційний друкований орган українського парламенту – газета «Голос України».

Згідно з законом, в контексті Європейської хартії регіональних мов або мов меншин заходи, спрямовані на використання таких в Україні, застосовуються до 18 мов: російської, білоруської, болгарської, вірменської, гагаузької, ідишу, кримськотатарської, молдовської, німецької, новогрецької, польської, ромської, румунської, словацької, угорської, русинської, караїмської й кримчацької.

Відповідно до закону, в окремих випадках за рішенням місцевої ради такі заходи можуть застосовуватися до мови, регіональна мовна група якої становить менш ніж 10% населення відповідної території.

Передбачається, що регіональна мова або мова меншин використовується на відповідній території в роботі місцевих органів держвлади, місцевого самоврядування, застосовується й вивчається в державних і комунальних навчальних закладах, а також використовується в інших сферах громадського життя в межах і порядку, обумовлених законом.

Верховна Рада ухвалила «мовний закон» 3 липня. Таке рішення парламенту призвело до низки протестних акцій у різних регіонах України, зумовлених тим, що закон суттєво розширює сферу вжитку в Україні російської мови. Однак попри несприйняття закону частиною населення України, 31 липня його підписав спікер парламенту Володимир Литвин, а 8 серпня – Президент України Віктор Янукович.
XS
SM
MD
LG