Доступність посилання

ТОП новини

Суд над Тимошенко щодо вбивства планують на вересень (європейська преса)


Прага – Низка західних видань цитує заступника Генерального прокурора України Рената Кузьміна, який сказав, що його відомство вже в принципі готове до судового звинувачення Юлії Тимошенко у третій кримінальної справі про нібито її участь в організації вбивства у 1996 році відомого бізнесмена і політика з Донецька. Газети також нагадують, що на Заході вважають судові переслідування Юлії Тимошенко «політичним лінчуванням» з боку влади Президента Януковича, яка боїться колишнього прем’єр-міністра як політичного суперника у боротьбі за владу. Чимало експертів вважають, що Україна все більше сподівається на китайські кредити та інвестиції, як своєрідний замінник МВФ та Росії.

Тоні Гелпін інформує на сторінках лондонської Times, що «ув’язнена в Україні Юлія Тимошенко постане перед звинуваченням у справі про вбивство». Автор статті пов’язує намагання влади висунути Тимошенко нові звинувачення з початком слухань у Європейському суді з прав людини 28 серпня, де буде розглянуто, насамперед, правомірність ув’язнення українським судом колишнього прем’єра на 7 років. Газета з Лондона цитує інтерв’ю заступника Генпрокурора України Рената Кузьміна українським журналістам цього тижня, де він сказав: «Ми маємо досить підстав, щоб висунути звинувачення проти неї. Оскільки німецькі лікарі, які лікують Тимошенко, сказали, що вона потребує лікування упродовж 8 тижнів, ми очікуємо поки цей термін мине. Коли лікарі скажуть, що все нормально, і ми можемо звернутися до неї, ми висунемо їй нові звинувачення. Ми маємо бути готовими до цього». Тоні Гелпін також цитує захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка, який заперечує слова Кузьміна про нібито вирішальність громадської думки у Європі стосовно висунення нових тяжких звинувачень проти неї. Власенко заявив: «Я спілкуюся з європейцями весь час і знаю, що вони, по-перше, вважають доконаним фактом формування в Україні диктатури, і, по-друге, розглядають її лідерів як таких, які не мають ні моралі, ні совісті».

Швейцарська Neue Zürcher Zeitung наголошує, що «тиск української прокуратури на Юлію Тимошенко зростає». Видання інформує, що «Генпрокуратура в Києві вже готова доводити нібито причетність Тимошенко до вбивства, та, крім того, дорікає колишньому прем’єру в насильстві над тюремником». Нове звинувачення проти Тимошенко у справі про вбивство швейцарська газета називає «темною справою», бо це стосується вбивства ще у 1996 році на летовищі Донецька політика Євгена Щербаня. Окрім того, як зауважує видання з Цюриха, син Щербаня, який тепер працює в донецькій владі, заговорив про нібито причетність Тимошенко до цього вбивства лише навесні 2012 року. Газета також зауважує, що звинувачення сина Щербаня на адресу Юлії Тимошенко та її бізнес-партнера, тодішнього прем’єра Павла Лазаренка в організації вбивства батька базується на дійсних суперечностях між Дніпропетровським та Донецьким бізнесовими кланами. Але, на думку Neue Zürcher Zeitung, українська судова система викликає недовіру у світі, бо там бачать політичну мотивацію судових переслідувань Тимошенко, що активізуються якраз напередодні парламентських виборів, коли правляча Партія регіонів уже не має такого широкого вибору в політичних маніпуляціях. Газета також звертає увагу на ймовірну небезпеку для влади, зокрема у справі про вбивство Євгена Щербаня, свідчень колишнього майора Державної охорони України Миколи Мельниченка, затриманого тепер поліцією Неаполя в Італії, та видачі якого влада в Києві вимагає за ордером українського бюро Інтерполу. «Можливість такої видачі має нині вирішити італійська влада», – зауважує Neue Zürcher Zeitung.

Тетяна Івженко зауважує на сторінках «Независимой газети», що «в України з’явився новий стратегічний партнер» – Китай, який «допоможе зменшити газову залежність Києва від Москви». Тут також наведені слова заперечення скептикам, які лякають Київ «економічною експансією Китаю», що їх озвучив міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, який вважає «китайські інвестиції в Україні позитивною справою». Деякі експерти також кажуть, що китайські кредити можуть стати своєрідним замінником заморожених нині траншів МВФ для Києва.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG