Доступність посилання

ТОП новини

Влада Узбекистану тисне на телефонного гіганта з Росії МТС


Чільники російського гіганта зв’язку МТС заявляють про систематичний тиск представників влади Узбекистану на працівників компанії в цій країні з метою примусити їх підписати неправдиві зізнання, які втягують МТС у незаконні оборудки. Один із керівників узбецької філії МТС не виключає, що компанію хочуть «конфіскувати».

Віце-президент узбекистанської філії МТС Uzdunrobita Майкл Гекер заявив Радіо Свобода, що працівників цієї філії годинами допитують слідчі Узбекистану, без будь-яких адвокатів та за зачиненими дверима.
Їм показують людей в кайданках і кажуть: «Ви закінчите так само в кайданках, якщо ви не підпишете це визнання
Майкл Гекер

«Працівники кажуть нам пізніше, що це – систематичне залякування. Їм показують людей в кайданках і кажуть: «Ви закінчите так само в кайданках, якщо ви не підпишете це визнання». Вони погрожують підкинути допитуваним наркотики в їхні помешкання та здійснити обшуки – і все це звичайні методи і засоби залякування. Це є порушенням не лише узбецького кримінального права, а й також міжнародних прав людини», – наголошує Майкл Гекер.

Він також заявляє, що паспорти деяких працівників компанії були у них вилучені.

Ця філія російської МТС роками успішно нарощувала свою присутність в Узбекистані. Вона володіла перед початком поточної справи часткою до 40 відсотків 25-мільйонної армії користувачів у цій країні. А вже тепер операційна ліцензія компанії була тимчасово зупинена упродовж 10 днів від 17 липня, потім влада збільшила цей термін до трьох місяців із одночасними численними звинуваченнями у розтратах, здирництвах та фінансових оборудках.

Пізніше проти Uzdunrobita прокури виснули ще низку звинувачень у порушенні антимонопольного законодавства, прав споживачів, рекламних прав. Представники Uzdunrobita заперечили будь-які порушення зі свого боку. До того ж щодо низки іноземних інвесторів в Узбекистані також були проведені протягом останнього часу розслідування з боку уряду.

У деяких випадках влада взяла під свій контроль активи фірм з іноземними інвестиціями. Іноземні інвестори звинуватили офіційний Ташкент в організації цих захоплень.

Uzdunrobita належала раніше дочці узбецького президента Карімова

Раніше Uzdunrobita належала Ґульнорі Карімовій, дочці узбецького президента Іслама Карімова, поки не була продана російській МТС у 2004 році. Не виключено, що представники узбецької еліти мають апетити на активи філії МТС у Ташкенті, які зросли до 1 мільярда доларів.

Майкл Гекер не виключає, що «є всі ознаки просування у напрямку повної конфіскації активів».

«Я можу перебирати масу спекуляцій стосовно людей, близьких до президента, членів його родини, та інших впливових людей в Узбекистані. Але все це лише домисли, і ми не можемо розглядати їх у публічній площині. Але те, що ми спостерігаємо – є нечесні дії узбецьких урядових структур – прокуратури, податківців, які всі спрямовані та організовані у систематичному напрямку», – зазначає віце-президент Uzdunrobita.

Філія МТС у Ташкенті не лише стоїть перед низкою звинувачень, але й вже оштрафована на понад 80 мільйонів доларів, вона втрачає споживачів – це все суттєві втрати компанії Uzdunrobita.

Колишній чільний директор фірми Бехзод Ахмедов, якого звинувачують у ймовірних фінансових оборудках, втік ще перед початком цього систематичного тиску на компанію. Чотири менеджери компанії були заарештовані, з них намагаються вибити неправдиві свідчення, каже Гекер. За його словами, одного з цих менеджерів із російським громадянством вдалося звільнити лише під тиском Москви. Підтримка Росії була б і нині корисна Uzdunrobita, коли наростають юридичні проблеми з боку узбецької влади.

Майкл Гекер, який розповів все це Радіо Свобода у Вашингтоні, також сподівається на підтримку американської адміністрації, бо близько 30 відсотків інвесторів якраз зі Сполучених Штатів Америки.

Наступний виклик Uzdunrobita до суду в Ташкенті 13 серпня, коли суд може за вимогами прокурорів припинити дію всіх ліцензій компанії в Узбекистані.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG