Доступність посилання

ТОП новини

Приватизація облгазів: споживачам тепліше не стане


«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої запитання в коментарях, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів.

Київ – Цього року Фонд держмайна планує продати пакети акцій 20 облгазів. На початку серпня було продано чверть акцій «Миколаївоблгазу». Наступними підуть «Івано-Франківськгаз», «Полтавагаз», «Гадячгаз», «Севастопольгаз» та «Херсонгаз». Чиновники вважають, що наразі це є необхідним. На думку ж експертів, зважаючи на те, що український ринок розподілу газу поділений між вузькою групою осіб, ситуацію у галузі це не змінить.

Згідно з урядовим рішенням, до ФДМ передані 48 міноритарних пакетів акцій облгазів. Наразі йдеться, простими словами кажучи, про продаж стільців та приміщень. Що ж до приватизації розподільних газопроводів, то, як сказав Радіо Свобода голова Фонду держмайна Олександр Рябченко, про це у найближчій перспективі не йдеться.

«Такої пропозиції не існує, – зазначає він. – Вона урядом не розглядається і не пропонується міністерством. Поки що це залишається державною власністю. Не думаю, що державі потрібно з цього починати. Спочатку потрібно приватизувати компанії, які забезпечують роботу газопроводів, а потім вже вирішувати питання, чи будуть вони продаватися, здаватися в оренду, або ж передаватимуться в якісь іншій формі».

Разом з тим, експерти наголошують на важливості доступу до кінцевого споживача. Оскільки, хоча облгази і не контролюють газопроводів, вони контролюють фінансові потоки.

Збільшення приватної частки допоможе?

«Лише політична нестабільність перешкоджала остаточній приватизації облгазів, яка мала відбутися ще у 2005-2010 роках. Як результат, рішення про продаж акцій газорозподільних компаній було ухвалене у 2011 році», – сказав директор Департаменту з питань нафтової, газової та нафтопереробної промисловості Мінвуглепрому Ігор Кірюшин.

Розподільні мережі сьогодні на 10 відсотків повністю зношені, розповів Радіо Свобода голова правління «Івано-Франківськгазу» Ігор Прокопів. Відтак, без подальшого вкладання коштів газова система існувати не може.

«Ми на 50 відсотків державні, на 50 – приватизовані. Тому було б доцільним зменшення державного пакету. Зношені мережі – це аварійність. Статистика сьогодні показує збільшення аварійності», – говорить Прокопів.

Лібералізація затягується

Український ринок розподілу газу зараз фактично поділений між вузькою групою: Group DF Дмитра Фірташа, російським бізнесменом Віктором Вексельбергом та бізнесменом Віктором Поповим. При цьому структури, пов’язані із Фірташем, контролюють дві третини цього ринку.

Газ кінцевим споживачам постачають 52 підприємства. При цьому, кожне із них є монополістом у своєму регіоні. Навесні Національна компанія з регулювання електроенергетики оприлюднила проект постанови, яка передбачає вільний вибір постачальника газу. Тож, із наступного року можливість вибору отримають бюджетні організації, з 2014-го – теплокомуненерго, а з 2015-го – населення. Цей документ було розроблено у контексті закону «Про засади функціонування ринку природного газу». Як член Енергетичного співтовариства, цього року Україна почала перший етап лібералізації ринку природного газу.

Споживачам тепліше не стане

Але більшість експертів не вірять, що нинішня приватизація облгазів чи якісь формальні зміни, як то укрупнення облгазів, змінить ситуацію у галузі.

«За домовленостями з вищими політичними силами знаходиться баланс інтересів і відбувається відповідна приватизація з урахуванням інтересів як політичної еліти, так і приватного бізнесу, – коментує експерт енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Омельченко. – Це нічого не дасть, тому що насправді цим будуть керувати ті ж самі люди».

Що ж до цін на газ для споживачів, то, на переконання експертів, вони зростуть у будь-якому випадку.

«Буде підвищення цін на газ після виборів. Це не залежить від того, у чиїх руках буде облгаз», – зазначає голова правління альянсу «Нова енергія України» Валерій Боровик.

Зважаючи на те, що зараз відбувається приватизація міноритарних пакетів акцій облгазів, фахівці не прогнозують прихід на ринок нових учасників. За прогнозами оглядачів, участь у конкурсах братимуть практично лише структури, пов’язані із Дмитром Фірташем. Раніше ж Олександр Рябченко припускав, що приватизація облгазів може бути цікавою «Газпрому». У російському монополісті це спростували. На думку експертів, «Газпром» хоче мати контрольні пакети акцій. Таким чином, вони не виключають, що російська компанія спробує їх купити на вторинному ринку.


Наступного понеділка слухайте про те, чому держава змушена віддавати у приватні руки тепломережі.

«Енергетична Свобода» – це спільний проект Радіо Свобода та Інституту енергетичних досліджень. Ставте свої питання у режимі коментарів, а також на нашій сторінці у мережі Facebook і отримайте відповіді експертів. Також пропонуйте теми, які для Вас є цікавими.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG