Доступність посилання

ТОП новини

Розкол у «Російській общині Криму»


Сімферополь – В одній із найбільших проросійських організацій автономії – «Російській общині Криму» (РОК) – відтепер нове керівництво. У вихідні в Сімферополі пройшов позачерговий з’їзд – Собор общини, на якому делегати висловили недовіру її багаторічному лідеру, депутату кримського парламенту від партії «Руська єдність» Сергію Цекову. Втім, останній таке рішення не визнає, печатку і майно організації віддавати не хоче.

Позачерговий Собор «Російської общини Криму» зібрав майже 200 делегатів, які представляли 15 кримських регіонів із 21. Один із ініціаторів скликання позачергового Собору, отаман Кримського козачого союзу Володимир Черкашин каже, що в активістів проросійського руху накопичилося багато претензій до колишнього керівництва «Общини», зокрема, до Сергія Цекова.
Всі хотіли дати оцінку роботи і йшов один негатив. Оскільки претензій було багато
Володимир Черкашин

«Охочих виступити на Соборі було дуже багато. Всі хотіли дати оцінку роботи Сергія Цекова і йшов один негатив. Оскільки претензій було багато, то йому висловили недовіру і поставили питання про усунення від посади і його заміну», – зазначив Володимир Черкашин.

Сергія Цекова звинувачували у розвалі, «комерціалізації і криміналізації» «общини». Його звинуватили і в тому, що РОК «втратила свій вплив» і «почала обслуговувати політичні інтереси» партії «Руська єдність», яка, у свою чергу, потрапила у залежність до Партії регіонів.

На зборах його делегати відправили у відставку все керівництво «Російської общини Криму» й обрали новий склад її Президії, а також скасували посаду голови РОК, щоб «уникнути узурпації влади і вождізму». Разом з тим, Президія обрала свого голову, ним став керівник Російської общини Алушти Олексій Мельников, який у 90-і роки був віце-спікером кримського парламенту.

Із прицілом на вибори

Тим часом на офіційному веб-сайті РОК «Портал російського народу Криму» з’явилося повідомлення про те, що позачергового Собору «Російська община» не проводила, а те, що відбулося, – «шахрайство». Прес-служба РОК назвала ініціаторів «псевдо-собору» «політичними аферистами» і закликала не довіряти інформації від опонентів. «Їхні заяви і дії є аморальними за своєю суттю. Вони націлені на ослаблення російського руху в Криму», – стверджує «Портал російського народу Криму» .
Це працює проти нас – проти «Общини» і проти «Руської єдності»
Сергій Цеков

Сергій Цеков також говорить, що цей Собор є підступом політичних опонентів. «Зрозуміло, що, в основному, це працює проти нас – проти «Общини» і проти «Руської єдності». Але, думаю, сили у них нікчемні, можливо, доб’ються зниження нашого рейтингу на соту відсотка, не більше», – вважає Сергій Цеков.

Окрім того, що він представляє «Руську єдність» у Верховній Раді автономії, Сергій Цеков є заступником голови цієї партії. Місцеві експерти називають «Руську єдність», яка вийшла на політичну арену лише наприкінці 2009 року, політичним крилом «Російської общини Криму».

Аналітик Микола Семена звертає увагу на те, що раніше таким політичним крилом була партія «Руський блок», яка останнім часом активізувала свою діяльність в регіоні і навіть встигнула висунули партійний список на виборах до українського парламенту. На його думку, нинішній розкол в РОК відбувся саме в результаті конкуренції між цими двома політичними проектами, які останнім часом опинилися на маргінесі кримської політики.

Експерт припускає, що від того, на чий бік у суперечці всередині «Російської общини Криму» стане кримський «главк» Міністерства юстиції, стане зрозумілим інтерес у цьому конфлікті «регіоналів». Новий голова Президії РОК Олексій Мельников заявив, що «позачерговий Собор» був проведений «бездоганно чисто в юридичному плані» і Мін'юсту немає причин у відмові в затвердженні змін у «Російській общині Криму».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG