Доступність посилання

ТОП новини

Компартія заграє із антидержавниками


Київ – Голова Компартії Петро Симоненко несхвально ставиться до державної символіки України і заявляє, що гімн і герб треба затверджувати на всенародному референдумі. Представники національно-патріотичних сил та лідер кримськотатарського Меджлісу Мустафа Джемілєв розцінили заяву лідера КПУ як наругу над державною символікою, за яку його треба притягти до відповідальності. Політтехнологи вважають, що, роблячи подібні заяви, комуністи намагаються здобути прихильність частини електорату, яка налаштована проти української держави.

Компартія пропонує обговорити на всенародному референдумі головні державні символи України – герб і гімн. За словами лідер КПУ Петра Симоненка, на його особисту думку, держава не може існувати під символом, «із яким зустрічали Гітлера під час війни і під яким убивали безвинних людей». Водночас, він зазначив, що тільки народ має право вирішувати це питання.

Прес-секретар КПУ Петро Шелест повідомив Радіо Свобода, що зараз комуністи не мають наміру ініціювати референдум з приводу символіки.

«Це він сказав у контексті, що такі суспільно значимі питання треба вирішувати на референдумі. Тобто, мова, символіка і будь-які питання, які розколюють суспільство і вносять якісь проблеми», – зазначає речник КПУ.

У погоні за «специфічним» виборцем

Опоненти комуністів зазначають, що за подібні висловлювання Петра Симоненка треба притягати до кримінальної відповідальності за наругу над державною символікою. Проте, за словами правника Юрія Василенка, в даному випадку немає підстав для кримінального переслідування.

«Те, що він хоче змінити символіку – це ганьба. Але до кримінальної відповідальності його за це не можна притягнути», – зазначає правник.

Політтехнолог Віталій Бала зазначає, що роблячи подібні заяви, комуністи змагаються за симпатії частини електорату, які ставляться вороже до української державності.
15 відсотків людей сприймають негативно саме існування незалежної держави. Можливо, комуністи також знають про це
Віталій Бала

«Мені якось трапилося на очі соціологічне дослідження стосовно ставлення громадян України до державності і незалежності України. Я був здивований, коли побачив, що близько 15 відсотків людей сприймають негативно саме існування незалежної держави. Можливо, комуністи також знають про це, і вони апелюють саме до цих людей, говорячи про символи держави Україна. Це, безумовно, виглядає як технологічний хід на виборчу кампанію», – вважає експерт.

За словами Віталія Бали, реалізувати подібну ініціативу технологічно буде дуже складно, тому подібні заяви «розраховані на емоційне сприйняття».

За даними соціологічного опитування, проведеного минулоріч Інститутом соціології НАНУ, кількість прихильників незалежності України зменшилася майже вдвічі порівняно з 1991 роком. Але якби референдум відбувся в 2011-му, то українці, як і 20 років перед тим, проголосували б за незалежність.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG