Доступність посилання

ТОП новини

Частина Львова – без води через непорозуміння комунальників і «Нафтогазу»


Львів – У Львові п’ятий день поспіль без гарячої води мешканці кількох сотень будинків, а також до півсотні медичних та освітніх закладів. У «Львівгазі» наголошують: газ теплоелектроцентралі та кільком котельням відімкнули, бо ті мають багатомільйонний борг перед державою. Натомість місцеві комунальники зазначають: це держава винна їм гроші, і побоюються, що відімкнення ТЕЦ від газопостачання може спричинити серйозні пошкодження її обладнання.

У львівському перинатальному центрі воду гріють в електрочайниках. У медичному закладі, де жінки очікують на пологи, народжуються немовлята і здійснюється догляд за новонародженими, тепла вода потрібна постійно. Головний лікар центру Лариса Янів наголошує: заклад не має боргу перед комунальниками.


«Терпимо. Зараз невизначена ситуація. Ми платимо за всі послуги. У нас завжди люди стають винні», – зазначає вона.

«Львівгаз» відімкнув від газопостачання ТЕЦ-1 і 15 котелень Львова через заборгованість за газ обсягом у 128 мільйонів гривень. Однак головний інженер комунального підприємства «Львівтеплоенерго» Володимир Штейбарт пояснив, що заборгованість виникла тому, що держава винна «Львівтеплоенерго» гроші за різницю у тарифах, а також за спожиту теплову енергію.

«У нас тариф є збитковим. Та сума взялася через різницю в тарифах: частину коштів має повернути держава – так звані субвенції по різниці тарифів, а це 116 мільйонів гривень. Але крім того, держава перед нами має ще борги за спожиту теплову енергію – більше 14 мільйонів гривень. Якщо б нам держава повернула ці всі кошти, то боргу за газ у нас не було б», – каже головний інженер.

Ситуція у Львові була прогнозованою

Тим часом у «Львівгазі» пояснюють, що виконують вказівку НАК «Нафтогаз України». У понеділок представники комунального підприємства намагались знайти порозуміння з керівництвом «Нафтогазу». Газовики пішли на певні поступки і подали газ у котельню будинку для людей похилого віку: у закладі, де перебуває чимало немічних людей, відсутність гарячої води могла б спричинити справжнє лихо.

Ситуація з припиненням постачання газу комунальному підприємству була прогнозована, бо пов’язана з бюджетними коштами у час виборчої кампанії, а ще й тому, що тариф за гарячу воду для населення економічно необґрунтований, кажуть комунальники, – на 25% менший від того, який мав би бути. Водночас Володимир Штейбарт зауважив, що місто компенсує городянам витрати за відсутність гарячої води.

На «Львівтеплоенерго» побоюються, що відімкнення ТЕЦ-1 від газопостачання може спричинити серйозні пошкодження обладнання, а ТЕЦ-1 забезпечує теплом і гарячою водою майже 60% житлового фонду у місті.

Загалом лише у шістьох українських містах – Києві, Хмельницькому, Запоріжжі, Харкові, Вінниці та Львові – споживачам гаряча вода подається цілободово, в усіх інших – за графіком, або ж у літній період її взагалі немає. Самі львів’яни востаннє не отримували гарячої води протягом трьох літніх місяців чотири роки тому.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG