Доступність посилання

ТОП новини

Вибори запам’ятаються підкупом виборців (огляд преси)


Київ – ЦВК завершила збір документів, необхідних для реєстрації партій та кандидатів у депутати. Найбільше кандидатів на вибори за партійними списками зареєстрували Партія регіонів, «Свобода» Тягнибока і УДАР Кличка. Як інформує газета «Сегодня», в округах найспекотніші передвиборні перегони будуть в Київській області. Рекордсмени – Ірпінь, Узин і Яготин – по 29 осіб на округ. Мінімум кандидатів на округ – лише 4 претенденти – буде в окремих округах Донецької, Одеської областей та в Запоріжжі. Загалом же, як констатує газета, конкурс у Верховну Раду – 9 осіб на місце.

Нинішня виборча кампанія обіцяє бути дуже непростою та доволі брудною, можливі численні порушення, але найбільшою проблемою стане підкуп виборців, переконаний експерт газети «День». Він вважає, що загальне розчарування вкупі із загальним зубожінням призводять до того, що така технологія набуває в Україні дедалі більшої ефективності.

Адмінресурс працюватиме ефективніше, ніж раніше, бо влада зосереджена в одних руках. Але він не визначає переможців, хоча створює переваги для кандидатів від влади і перешкоди для опозиціонерів. Там, де місцева влада більше контролює ситуацію, адмінресурс діятиме потужніше. Про це наголошує експерт «Газети по-українськи» у статті «Адмінресурс не визначає переможців».

В Україні зібрано ранні зернові. Нинішній урожай на 23 відсотки менший, ніж торік. Тим часом, як зауважує газета «Голос України», зерно вивозиться із країни рекордними темпами. І це теж складова, чому хліб незабаром в Україні зростатиме в ціні, переконує видання. До того ж у світі продовольство подорожчало за місяць загалом на 6 відсотків. Відтак урядові ще до виборів краще сказати: «Хліб подорожчає». Це буде чесніше, ніж потім ставити українців перед фактом і перед цінниками.

У 2011 році майже сім мільйонів українців були покарані штрафами більш ніж на 1 мільярд гривень і виправними роботами. У топ-3 увійшли порушники правил дорожнього руху – їх понад 3 мільйони, а також хулігани і люди без паспортів. Загалом же українці заплатили за рік штрафів на мільярд гривень. Хоча, як пише газета «Сегодня», у порівнянні з 2010 роком українці стали більш дисциплінованими. Тоді порушниками були визнані понад 8 мільйонів осіб.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG