Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобиль і частина зони відчуження вже придатні для проживання – експерти


Частина 30-кілометрової зони відчуження Чорнобильської АЕС і саме місто Чорнобиль вже придатні для проживання людей, вважають фахівці Національної комісії з радіаційного захисту населення.

«За радіологічним показником для проживання в місті Чорнобиль фактично перешкод немає, але законодавство забороняє розміщення в зоні відчуження»,– заявив член Національної комісії з радіаційного захисту населення Олег Бондаренко.

«Я вважаю, час вже думати про те, що частину зони можна відкривати для використання без обмежень. Це переважно південна частина», – додав він.

Так, на його думку, в Чорнобилі можна дозволити проживання для персоналу, який здійснює роботи із перетворенню об’єкта «Укриття» на екологічно безпечний об’єкт, а також обслуговуючому персоналу ЧАЕС. За його словами, згідно з медичними нормами, для персоналу допустима доза опромінення становить 20 мілізіверт на рік, але на практиці вона не перевищує 1,2 мілізіверт на рік.

Бондаренко вважає, що в зоні відчуження можна дозволити інвестиційну і господарську діяльність, зокрема, розведення великої рогатої худоби, вирощування тварин для отримання хутра, а також технічних культур, зокрема, льону.

Заступник генерального директора державної установи «Науковий центр радіаційної медицини» АМНУ Віктор Сушко також вважає, що Чорнобиль може бути заселений, але після відновлення соціальної інфраструктури.
XS
SM
MD
LG