Доступність посилання

ТОП новини

Україні загрожує мовне цунамі? (світова преса)


Прага – Оглядачі деяких видань вважають, що «Україні загрожує мовне цунамі», маючи на увазі поспіх східних областей прирівняти російську мову до державної й підготовку західних регіонів до оборони української мови. Тим часом західні аналітики ставлять запитання: Чи зможе Україна спільно із західними партнерами збільшити місцеве видобування вуглеводнів та укріпити свою енергетичну незалежність від Росії? Футболісти і тренери збірної Чехії раді нічийному результату в грі з Україною у Львові, про це інформують європейські спортивні оглядачі.

Московська «Независимая газета» прогнозує, що «Україні загрожує мовне цунамі», бо на сході країни поспішають прирівняти російську мову у правах до української, а захід держави готується до оборони. Видання наводить думки експертів про ймовірний провал поспішних мовно-політичних планів деяких сил у Партії регіонів, бо прискорене впровадження мовного закону замість зростання рейтингу партії перед виборами обіцяє зростання поляризації та вияви явного розколу країни за етнічними ознаками. Аналітики відзначають, що обіцяні на вересень Президентом Януковичем поправки до мовного закону можуть бути запізнілими: «...по-перше, доведеться скасовувати десятки рішень місцевих органів влади, ухвалених швиденько на основі діючого вже закону; по-друге, хвиля міжрегіональної нетерпимості може вийти на рівень політичного цунамі».

Аналітики з американського видання Stratfor прогнозують можливі наслідки укладення Києвом угод із західними енергетичними гігантами Exxon Mobil та Royal Dutch Shell щодо розробки значного за обсягами Скіфського нафтогазового поля на Чорноморському шельфі. Якщо розвідка і наступне видобування тут нафти і газу будуть успішними, то це зменшить залежність України від російського газу приблизно на 10 відсотків. Тому аналітики зі США резюмують: «Угоди України з одними із найбільших і по сучасному технічно оснащених енергетичних компаній показує, що Київ бажає скористатися цим оперативним і зручним моментом, щоб уникнути посилення впливу Москви. Якщо Україна та її нові партнери не зможуть розвинути значні місцеві джерела вуглеводнів, то Росія буде на один крок ближче до отримання контролю над «Нафтогазом» та консолідації свого випливу через це на всю Україну».

Чеська IDNES помістила цілу низку аналізів нічийного (0:0) результату підготовчого футбольного матчу між національними збірними України та Чехії, що відбувся минулої середи ввечері у Львові. Поряд із визнанням чеського тренера Міхала Білека, який сказав, що «результат для нас є добрий, бо суперник був кращим», газета публікує слова гравця чеської збірної Томаша Сівока, який наголосив: «Ми знову подарували суперникам чимало шансів, але різниця була в тому, що росіяни під час гри з нами на Євро-2012 виявилися набагато кращими, аніж українці вчора у Львові». На Євро-2012 у червні Чехія програла росіянам із рахунком 1:4.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG