Доступність посилання

ТОП новини

Польща даватиме українцям національні візи безкоштовно


Київ – Безкоштовні національні польські візи українцям обіцяють вже у вересні. Спершу в Україні та Польщі мають пройти певні процедури, зазначають в українському МЗС. Експерти наголошують на важливості такої міжурядової угоди. Адже, на їхню думку, це дозволить українцям наблизитися до Європи, а владі – задуматися над аналогічними домовленостями з іншими країнами-сусідами членами єврозони.

Національну польську візу журналіст та представник польської громади в Україні Борис Драгін отримав кілька років тому. Каже, що вже тоді Польща пропонувала певні привілеї для українців. Зокрема, бізнесменам чи, наприклад, журналістам сприяла в оформленні шенгенської візи та мультивіз.
Вектор дій польського Міністерства закордонних справ сприяє українцям у стосунках із Європейським Союзом
Борис Драгін

«Вектор дій польського Міністерства закордонних справ сприяє українцям у стосунках із Європейським Союзом. Я не знаю, яка інша країна іде на такі поступки. Якщо не треба буде платити за національну візу, це вигідно для всіх громадян України. Тут немає меркантильної зацікавленості. Натомість є дуже велика зацікавленість історична, культурна, геополітична з боку Польщі», – зазначає Борис Драгін.

Візові труднощі з сусідами Україні не на користь – експерт

Міжурядову українсько-польську угоду про безкоштовні національні польські візи для українців Кабінет Міністрів підписав на початку серпня. І вже у вересні вона набуде чинності, зазначають у Міністерстві закордонних справ України.

«Положення угоди скасовують оплату за оформлення національних довгострокових віз для громадян України та Республіки Польща, які мають намір перебувати на території держави іншої сторони строком понад три місяці, але не більше одного року. Угода набуває чинності після проведення внутрішньодержавних процедур», – зазначає речник українського МЗС Олександр Дікусаров.

Такі візові зміни, на думку політолога Олександра Палія, свідчать про те, що Польща виконує дипломатичні обіцянки, попри загальне зменшення інтересу щодо українського питання в ЄС. При цьому експерт зауважує: аналогічний візовий режим є бажаним для України з усіма прикордонними державами-членами Євросоюзу.
Серйозні політичні амбіції має, напевно, лише Польща, бо хоче грати першу роль у Європейському Союзі на сході Європи
Олександр Палій

«Ці країни повинні відчувати і власний інтерес у тому, щоб збільшувати потік туристів та бізнесменів. Але зараз рішення, які можуть збільшувати міграцію, скажімо в Угорщині, народжуються дуже тяжко. Румунія не є країною Шенгенської зони, але у нас із ними достатньо складні відносини у візовому сенсі. Серйозні політичні амбіції має, напевно, лише одна Польща, бо хоче грати першу роль у Європейському Союзі на сході Європи», – говорить експерт.

Вікно в Європу через Польщу

Водночас польський політолог та журналіст Пьотр Погоржельский наголошує: такий крок – підтримка насамперед українців.
Щоб люди були прихильниками Євросоюзу чи Європи, їм треба туди їздити
Пьотр Погоржельский

«Для українців набагато простіше поїхати до Росії: тут не потрібен закордонний паспорт. А щоб поїхати на захід – дуже багато проблем. Це добре, що з вересня вони матимуть змогу поїхати до Польщі і не платити за візу. Тому що, щоб люди були прихильниками Євросоюзу чи Європи, їм треба туди їздити», – пояснює він.

У Міністерстві закордонних справ України зауважують: аналогічні угоди щодо скасування оплати за оформлення національних віз Україна також уклала з Латвією, Литвою та Словаччиною. Наразі ж оформлення польської національної візи для українців коштує 20 євро.

Угода стосується тільки довгострокових національних віз Польщі, які видаються для тривалого, на термін понад 90 днів, перебування в державі ЄС із такою метою, як працевлаштування, підприємництво, тривале лікування, навчання, наукова діяльність тощо. Короткострокові єдині шенгенські візи, які видає Польща, наприклад, для туристичних поїздок, як і раніше, лишаються платними для більшості громадян України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG