Доступність посилання

ТОП новини

Підводні човни зачекають – у Севастополі хочуть російських грошей


Севастополь – Для підвищення бойової готовності Чорноморського флоту РФ Росія побудує шість новітніх підводних човнів. Про це повідомили на суднобудівному заводі Санкт-Петербурга. Сьогодні тут урочисто закладуть новий підводний човен «Старий Оскол». Загалом у планах Москви – завершити перебазування субмарин на Чорне море до 2017 року. Але чи базуватимуться вони у Севастополі?

Підводний човен «Старий Оскол» – третій у серії, які від 2010 року будуються в Санкт-Петербурзі для Чорноморського флоту. Спуск на воду першого з них запланований на кінець 2013 року. До цього ж часу слід буде визначити, де він базуватиметься – в Криму чи на Північному Кавказі.

Саме у Севастополі вже готова порожня причальна база для підводного флоту, бо єдиний російський підводний човен «Алроса» перебуває в ремонті. Однак, за словами керівника севастопольського аналітичного центру «Номос» Сергія Кулика, поки немає міждержавної правової бази для такого перебазування.

Експерт каже, що міжурядова угода про принципи заміни та модернізації техніки та озброєнь Чорноморського флоту Росії на території України загалом готова, проте офіційний Київ поки відмовляється її підписувати.

«Основна причина її непідписання – те, що Україна поставила певні вимоги до Росії, за виконання яких вона може підписати цю угоду. Росія поки на це не пристає. Одна з таких вимог України – ціна на газ. Хоча, я знаю, що вона не єдина», – зазначив Сергій Кулик і додав, що офіційний Київ також хоче, щоб росіяни ремонтували свої військові кораблі на українських заводах, і висуває ще кілька побажань економічного характеру.

Є термін – до 2042 року і, якщо ця умова буде виконуватися, то, хоч нові кораблі, хоч старі – але вони мають покинути територію України
Сергій Кулик
Разом з тим, Сергій Кулик каже, що принципового значення, стоятимуть у Севастополі нові чи старі підводні човни, немає. «Є термін – до 2042 року і, якщо ця умова буде виконуватися, то, хоч нові кораблі, хоч старі – але вони мають покинути територію України», – вважає експерт.

Росіянам пропонують спільний бізнес у Севастополі

Водночас Сергій Кулик припускає, що українська сторона на переговорах щодо Чорноморського флоту значно відкритіша в економічних питаннях, зокрема щодо спільного бізнесового освоєння земель та об’єктів у Севастополі, які зараз не використовуються російськими військовими, але перебувають під їхнім контролем. І заяву Президента Віктора Януковича, виголошену днями у Севастополі, можна вважати певним сигналом офіційній Москві.

«Напевно, буде справедливо, коли ми разом з нашими колегами, росіянами, домовимося про спільну соціально-економічну політику в цьому місті», – заявив Президент України.

Хоча тут Віктор Янукович більше мав на увазі узгодження рівня зарплат російських та українських військових моряків, усе ж, Сергій Кулик вважає це і запрошенням російському керівництву до більш активної участі Росії у вирішенні питань соціально-економічного розвитку Севастополя та його інфраструктури з урахуванням того, що тут живе велика кількість російських військових та членів їхніх родин. Цього року Москва збирається виділити на це близько 45 мільйонів гривень. Експерт переконаний, що на більше росіяни не погодяться.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG