Доступність посилання

ТОП новини

Луценкові дали ще два роки «за недбальство», він пропонує змінити владу (ВІДЕО, ФОТО)


Київ – Два роки в’язниці та три без права на керівні посади – такий вирок екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценкові виніс Печерський суд Києва – за звинуваченням у недбальстві щодо справи отруєння Ющенка. Цей вирок буде поглинутий попереднім, за яким Луценка засудили на 4 роки. Прокуратура запевняє, що вирок обґрунтований, а адвокати Луценка кажуть, що він передбачуваний. Сам екс-міністр заявив, що оскаржить його, і висловив упевненість, що виграє цю справу вже у Європейському суді з прав людини.

Оголошення вироку в справі Юрія Луценка суд дозволив знімати на відео – на відміну від усіх попередніх засідань. Журналісти займали чергу з шостої ранку, але досередини пропустили не всіх. У залі засідань було тісно, журналісти сиділи і стояли навіть на підвіконні.
​Суддя Ганна Медушевська читала вирок близько двох годин.

Тим часом Юрій Луценко крізь ґрати спілкувався з Олександром Турчиновим та з іншими представниками опозиції. В розмові він назвав вирок, який у той момент читала суддя, «маразмом, переписаним з обвинувального висновку».

Зрештою, суддя Ганна Медушевська визнала повністю доведеною вину Юрія Луценка, звинуваченого у недбальстві, через яку МВС нібито незаконно продовжило стеження за фігурантами отруєння попереднього Президента України Віктора Ющенка.

«Визначити міру покарання – два роки позбавлення волі та три роки – без права обіймати посади, пов’язані з управлінськими чи розпорядчими функціями». Колеги Луценка з МВС Олег Павлєнов та Володимир Тарасенко отримали в цій справі штрафи та умовні терміни.

Луценко: «Я виконував рішення суду, і за це мене засудили на два роки»

Луценко отримав два роки
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Юрій Луценко сприйняв вирок спокійно. «Можу сказати лише одне. Шкода, що в країні таке кривосуддя. Це означає, що Україна не має можливостей для захисту будь кого: в простої людини, і не простої. Я пройшов увесь цей процес, не даючи хабарів, не спілкуючись ні з ким, хто як кажуть, може вплинути на рішення цього суду. Висновок: якщо міністра засудили на два роки за те, що він виконував рішення суду (йдеться про дозвіл Апеляційного суду продовжувати стеження у справі отруєння Ющенка – ред.), то треба: а) звільнити міліцію, б) скасувати суд, в) змінити владу в цій країні», – наголосив Юрій Луценко.
​Колишній міністр внутрішніх справ висловив упевненість, що виграє цей процес, але вже в Європейському суді з прав людини. Попереднім рішенням Страсбурзького суду вже визнано незаконним тримання Луценка під вартою, а процес оцінило як політичний.

Одразу після суду прокурор Віктор Клименко, який представляв державне обвинувачення у справі, заявив перед камерами, що вважає вирок Луценкові – справедливим, а провину його – доведеною. Подальших його слів не було чути – учасники мітингу на підтримку Луценка почали скандувати «Брехун!».
Прихильники Юрія Луценка під будівлею суду
Прихильники Юрія Луценка під будівлею суду
​Адвокат Луценка Олексій Баганець, який взяв слово після цього, вказав на невідповідності, які мали місце у вироку. Так, суддя залишила в силі запобіжний захід екс-міністрові внутрішніх справ, який вона, каже Баганець, у цій справі не призначала. В цілому вирок є незаконним через відсутність доказів провини, зазначив адвокат.

Юрій Луценко може оскаржити рішення Печерського суду в апеляційній інстанції упродовж двох тижнів.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG