Доступність посилання

ТОП новини

Чи змінив Джарти Крим? До річниці смерті кримського прем’єра з Макіївки


Колишній прем’єр-міністр Криму Василь Джарти, Сімферополь, березень 2011 року
Колишній прем’єр-міністр Криму Василь Джарти, Сімферополь, березень 2011 року
Сімферополь – 17 серпня виповнився рік із дня смерті колишнього прем’єр-міністра Криму, донеччанина Василя Джарти. Короткий строк – лише півтора року – його керування кримським урядом став чи не найбільш продуктивним часом для розв’язання багатьох задавнених проблем автономії, вважають місцеві аналітики. Разом з тим, експерти наголошують що урядова політика за часів Джарти була не просто різкою, а часто і брутальною як щодо опонентів так і політичних соратників кримського прем’єра.

Кримський політолог Олександр Форманчук називає Василя Джарти однією з «наймасштабніших особистостей в сучасній історії Криму». На думку експерта, він зумів зрозуміти саму природу кризових явищ у кримській політиці і громадському житті. З одного боку, Василь Джарти пришвидшив «банкрутство місцевих політичних еліт», а з іншого, через непростий діалог мз лідерами кримських татар зумів владнати низку задавнених етнополітичних суперечок і проблем, а також «дав новий імпульс для соціально-економічного розвитку» Криму, каже Олександр Форманчук.

Він також згадує, що саме покійний прем’єр домігся у 2010-2011 роках майже зливи державних дотацій, а також зростання іноземних інвестицій. Нові тролейбуси в Сімферополі і на Ялтинській трасі, будівництво Об’їзної дороги в Сімферополі, ремонт покриття вулиць у містах та автотрас, реформування туристичної сфери – Крим цього давно потребував, зауважує Олександр Форманчук, але зробив це лише Василь Джарти.

Політолог розповів Радіо Свобода, що саме Джарти виступив з ініціативою створення Експертної ради при голові уряду автономії, яку й очолив Олександр Форманчук. Останній пригадує, що прем’єрові, переважно, не подобалися поради експертів, особливо в міжетнічній сфері, але він, як правило, погоджувався з ними і брав їх до уваги. Олександр Форманчук переконаний, що покійний прем’єр зумів змінити Крим та його еліту.

Крим не змінив, але слід в історії залишив

Кримський етнополітолог та історик Гульнара Бекирова неодноразово зустрічалася з Василем Джарти і віддає належне його харизмі і цілеспрямованості, хоча не впевнена, що йому все ж вдалося змінити Крим. А все тому, що наступник Джарти на посаді кримського прем’єра повернув кримську політику на попередні позиції. Гульнара Бекирова каже, що саме на тлі нинішнього прем’єра Могильова фігура Василя Джарти особливо видається історичною, а той короткий період, коли він керував автономією – цілою віхою в сучасній історії півострова.

На думку етнополітолога, цю діяльність Джарти в Криму можна назвати символічною, адже навіть маючи таку неоднозначну репутацію, перебуваючи у «таких складних політичних умовах», він зумів показати, що можна ухвалювати «стратегічні рішення в інтересах суспільства» і для цього «лише потрібна політична воля». Це те, що «не минуло для суспільних настроїв безслідно», – вважає Гульнара Бекирова.

Дещо іншу оцінку діяльності покійного прем’єра автономії дають інші кримські експерти. Політолог Андрій Никифоров «економічні стратегії, тролейбуси і дороги» називає лише декорацією для «стрімкого заходу» до Криму «прибульців» – «донецької команди Джарти». На думку експерта, Джарти увійде в історію Криму саме таким «вдалим заходом, який раніше ні у кого не вдавався». І зараз «фігури, які зайшли в команді Джарти, продовжують свою політичну діяльність в Криму», зазначає політолог.

А голові Кримської філії Наукового товариства імені Тараса Шевченка Петру Вольвачу Василь Джарти запам’ятався тим, що нарешті показав всю декоративність і непотрібність Кримської автономії. Адже всупереч кримській конституції саме він став першою особою автономії, а парламент Криму – лише додатком до уряду. І вже після смерті Василя Джарти призначення його наступника Анатолія Могильова – за рішенням Президента Януковича, а не Верховної Ради АРК – лише підтвердило те, що брутально, але чесно показав покійний кримський прем’єр.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG