Доступність посилання

ТОП новини

Італійські туроператори скаржаться на брак відпочивальників


Рим – На Апеннінах сезон відпусток у розпалі, але в італійських туроператорів мало причин для радості. Цього року на багатьох курортах півострова відпочивальників поменшало на 15-30 відсотків, звітують асоціації працівників туристичної сфери. Експерти галузі називають це «ефектом клятої кризи».

Була колись відпустка в період Ферраґосто... Із ностальгією згадують італійці веселі часи, коли на свято Ферраґосто (Успіння Богородиці) родинами виїздили на кілька тижнів до моря чи в гори. Та нинішня економічна криза змінює і цю національну звичку.

«Я вперше залишилася спекотного серпня в Мілані, зазвичай у цей час проводжу відпустку на морі. Це був вимушений вибір через брак коштів, але я задоволена. У місті зовсім не нудно, мені подобається», – ділиться враженнями мешканка північного мегаполіса.

У 40-градусну спеку великими містами бродять переважно стомлені іноземні туристи. Натомість місцеві жителі шукають прохолоду в торговельних центрах і крамницях. «Багато іноземців заходять, але й італійців чимало у місті, зранку, як не дивно, у цей період, помітний рух на вулицях», – говорить продавець римського магазину.

Невеселе літо

Кожний четвертий італієць залишився на цей період вдома й відмовився від традиційного відпочинку, свідчить статистика. А хто й виїхав з міста, то не більше, ніж на тиждень і недалеко від дому: так звана «відпустка нульового кілометра». Італійська Спілка агропідприємців та споживачів Coldiretti нарікає на дорожнечу пального. Наповнити 50-літровий бак автомобіля нині коштує понад 100 євро, тому на далекі відстані не розженешся.

Місцеві туроператори, підбиваючи попередні підсумки літнього сезону, називають його вкрай невдалим за останні десятиліття.

Найбільш сутужно доводиться пересічним італійцям, яких цього року обклали різними податками. На цьому зауважує Фортунато Джованноні, президент Федерації туристичних агентств і компаній FIAVET. За його словами, два роки тому, вирушаючи паромом на відпочинок до Сардинії, родина з 4 осіб із авто на борту платила лише за дорогу приблизно 200 євро. Сьогодні така подорож подорожчала майже в 6 разів.На Сардинії, одному з найвідоміших курортів Італії, реєструють найбільший спад відпочивальників.

Країна відпусток

Збитків зазнають і курорти Емілії-Романьї на східному узбережжі Адріатики. Там після землетрусу у травні багато хто відмовився від заброньованих місць на базах відпочинку.

Елітних туристів також не густо. Наполохані податковими перевірками і новими податками на предмети розкоші, багатії відшвартували свої яхти до портів Хорватії, Греції чи Іспанії. Відповідно, у тих краях вони й насолоджуються відпочинком.

Помітно більше відпускників на курортах північної Адріатики в області Венето. Але там, як і в інших місцях, брак внутрішніх туристів компенсують німці, австрійці і росіяни.Присутність закордонних туристів тримається на звичному рівні, що вкотре підтверджує поширений вислів: «Італія – країна відпусток». Переважно для іноземців, бо самим італійцям цього літа не до відпусток.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG