Доступність посилання

ТОП новини

Через українську зброю маємо проблеми з Росією – віце-прем’єр Грузії


Росія роздмухує проблему «заморожених конфліктів», зазначає Ґіорґі Барамідзе
Росія роздмухує проблему «заморожених конфліктів», зазначає Ґіорґі Барамідзе
Київ – Грузія стала новим популярним туристичним напрямком в Україні. Після її відвідин українці із захопленням розповідають про Тбілісі, який перетворився на потужний діловий центр регіону, і в якому, тим не менше, збережено традиції та культуру грузинів. Приваблює українців і оновлене місто-курорт Батумі, і нові гірськолижні траси Кахетії. А дехто їде до Грузії, щоб ознайомитися з тамтешнім досвідом реформ, з умовами ведення бізнесу та підтримки і розвитку національної культури. Самі ж грузини стверджують: без суспільної підтримки реформи Президента Міхеїла Саакашвілі були б приречені на провал. На цьому наголосив в інтерв’ю Радіо Свобода і віце-прем’єр-міністр Грузії Ґіорґі Барамідзе.
Курс на членство у НАТО залишається незмінним, це вигідно для безпеки Грузії та регіональної і міжнародної безпеки

– Це був запит грузинського народу – зупинити корупцію, що стала складовою державного апарату; подолати мафію, що насправді була узаконена державними діячами, чиновниками, бізнесменами. Тож проведення докорінної реформи державного апарату, силових інституцій, економіки тощо – це логічний результат Революції троянд. Президент і його команда не лише пояснили людям, на що спрямовані реформи, а й залучили грузинських інтелектуалів, інтелігенцію до здійснення їх.

Також реформи «зачепили» і нашу зовнішню політику, так, Грузія поглибила співпрацю з країнами НАТО у безпековій сфері. Надзвичайно важливо, що члени Північноатлантичного альянсу відзначили той великий прогрес, який у своєму розвитку здійснила Грузія. Ідеться не тільки про реформи силових відомств, армії, але і про боротьбу з корупцією, судові та економічні реформи. Ми визначили, що курс на членство у НАТО залишається незмінним, це вигідно для безпеки Грузії та регіональної і міжнародної безпеки.

– Які проблеми – внутрішні та зовнішні – найбільше турбують Грузію?
Проблема так званих «заморожених конфліктів» не нова, але Кремль в останні роки її роздмухує

– Найважливіше – територіальна цілісність. Як Ви знаєте, від серпня 2008 року майже 20 відсотків території Грузії перебуває під протекторатом Росії – це південна Осетія та Абхазія. Власне, проблема так званих «заморожених конфліктів» не нова, але Кремль в останні роки її роздмухує і перетворює на один із напрямків своєї зовнішньої політики. І це при тому, що світова спільнота у більшості своїй до цього ставиться негативно.

Серед внутрішніх проблем відзначу необхідність налагодити прямий діалог між владою і громадськістю, між чиновником і пересічним грузином. Ми над цим працюємо, вже помітна конструкція такого зворотного зв’язку. До речі, як і Україна, Грузія вивчає досвід Естонії, де успішно функціонує «електронний уряд», тобто людина може розв’язати свої проблеми, оминаючи бюрократичні перепони.

А серед проблем Чорноморського регіону виокремлю все-таки російський фактор: щоб стати справжнім регіональним лідером, Кремль повинен спиратись на конструктивну миролюбну політику. Крім того, вважаю, що Чорноморський регіон повинен розробити і здійснити спільні проекти в енергетиці, фінансовій галузі, у гуманітарній сфері.

– Як Ви розцінюєте перспективи грузинсько-української співпраці?
Кремль полюбляє звинувачувати українців у продажу зброї Грузії, у наявності українських найманців під час конфлікту в серпні 2008 року

– На сьогодні, на цьому напрямку все в порядку. Наші країни співпрацюють в енергетичній, транспортній, фінансовій сферах, у металургії та хімічній промисловості. Грузія купує українську зброю – через що, між іншим, маємо проблеми з Росією. Кремль полюбляє звинувачувати українців у продажу зброї Грузії, у наявності українських найманців під час конфлікту в серпні 2008 року. Але подібні речі, як на мене, лише зміцнюють наші партнерські, дружні взаємини.

Якби ж грузинсько-українські стосунки залежали тільки від мене, я би хотів, щоб ми поглибили їх в економіці та освіті. Тому що від якості освіти, від рівня освіченості, наявності професійних кадрів у державному та приватному секторах, в поліції та збройних силах (тобто, у всіх сферах життя держави та народу) залежить, наскільки успішною буде ця країна, наскільки успішним буде її поступ до демократії, добробуту і процвітання.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG