Доступність посилання

ТОП новини

Голоси українців купують за сприяння Держрезерву?


Київ – Кандидати в депутати дарують українським виборцям продукти Державного агентства резерву. Про це заявляють представники громадського руху «Спільна справа». У Держрезерві такі закиди відкидають. Кажуть, вони політичні і не відповідають дійсності. Натомість експерти у сфері держзакупівель наголошують на непрозорості діяльності Держагентства. Мовляв, про раптове зникнення резервів цієї структури йдеться не вперше. І на зміну такої ситуації сподіватися не варто, кажуть вони.

Борошно, гречка, згущене молоко, олія чи цукор. Ось лише кілька продуктів, які можна побачити серед багатьох інших у так званих «продуктових пакетах» кандидатів у депутати. Від початку нинішньої виборчої кампанії такі «подарунки» вже отримало чи все ще продовжує отримувати чимало потенційних виборців у всіх регіонах України. Про це свідчать результати першого етапу всеукраїнського моніторингу з виборчого законодавства громадянського руху «Спільна справа».

При цьому активісти наголошують: до наповнення пакетів причетне Державне агентство резерву України.

«Серія на консервах і на крупах фактично іде однотипна. Можна вважати, що це за рахунок централізованої закупівлі. Однак є дивний збіг. По перше, з Держрезерву зникло близько 5 мільйонів банок згущенки. А по-друге, у Полтавській області був зафіксований випадок роздачі борошна: не розфасованого, а в мішках із тавруванням Державного резерву», – заявляє координатор руху Олександр Данилюк.

Борошна і згущеного молока у держрезерві не бачили – Гаврилова

Радіо Свобода звернулося до Держрезерву з проханням прокоментувати ситуацію.

«Борошно на складах Держрезерву взагалі відсутнє, і воно не може роздаватися ні з тавром, ні без тавра. Стосовно факту зникнення нібито 5 мільйонів банок згущеного молока. У період 2012 року фактів викрадання згущеного молока встановлено не було. І станом на 17 серпня згущене молоко на складах Держрезерву не обліковується взагалі», – розповіла у коментарі Радіо Свобода прес-секретар установи Ірина Гаврилова.

При цьому вона зауважує: подібна інформація з’являється не вперше і може бути пов’язана з балотуванням у депутати чинного голови Держрезерву Олексія Лелюка, який іде по Карлівському мажоритарному округу на Полтавщині.

У Держрезерві постійно чогось не вистачає – експерт

Втім, редактор видання «Наші гроші», яке спеціалізується на розслідуванні корупції у сфері держзакупівель Олексій Шалайський наголошує: раптові зникнення резервів цієї структури – не новина. Однак, зауважує він, про використання запасів Держрезерву дізнатися наразі практично неможливо. Каже, що минулого року цю структуру, як і Аграрний фонд, вивели з-під режиму держзакупівель.
У Держрезерві постійно зникають мільйони доларів. Вони всі ходять під кримінальними справами
Олексій Шалайський

«Поки влада не зміниться, ми не дізнаємося, скільки тонн згущенки там пропало. У Держрезерві постійно зникають мільйони доларів. Вони всі ходять під кримінальними справами. Але це розслідує, як правило, наступна влада. Приходять кажуть: «Упс! А у нас тут щезло на 700 мільйонів гривень товару і ніхто не знає. А давайте шукати?». А всі кудись повтікали. Але садять такого ж самого, і потім знов щезає», – каже експерт.

Наразі ж громадські активісти «Спільної справи» говорять і про інші форми підкупу виборців. Так, наприклад, за їхніми словами, окремі кандидати дарують українським поштарям велосипеди від власного імені, у той час коли їх закупівля передбачена відповідним меморандумом, підписаним між «Укрпоштою» та Харківським велозаводом. Радіо Свобода надіслало відповідний запит до цих структур, однак наразі відповіді не отримало.
XS
SM
MD
LG