Доступність посилання

ТОП новини

Засудженим на два роки Pussy Riot загрожує реальна небезпека – експерти


Демонстрація на підтримку Pussy Riot в Парижі, 17 серпня 2012 року
Демонстрація на підтримку Pussy Riot в Парижі, 17 серпня 2012 року
Москва – Хамовницький суд Москви засудив учасниць панк-гурту Pussy Riot до двох років колонії загального режиму. Суддя Марина Сирова визнала Марію Альохіну, Надію Толоконникову і Катерину Самуцевич винними в хуліганстві з мотивів релігійної ненависті, заявивши, що скандальна акція, що відбулася в лютому в храмі Христа Спасителя: «Богородице, Путіна прожени!» була ретельно спланована. Кілька тисяч людей зібралися у п’ятницю біля будівлі суду в російській столиці. Пряму відеотрансляцію оголошення вироку вели провідні світові інформаційні агентства.

До зали номер сім Хамовницького суду Москви не вдалося потрапити не тільки всім бажаючим, але й журналістам, які були змушені стежити за оголошенням вироку по трансляції.

Протягом трьох годин, коли суддя Марина Сирова зачитувала вердикт, підсудні стояли в скляній клітці в наручниках. На третій годині оприлюднення вироку адвокат Микола Полозов написав у своєму твіттері: «Дівчата подають знаки, що наручники натирають руки». Відразу ж після того, як вирок був оголошений, в залі пролунали вигуки «Ганьба!».

На вулиці, де зібралося близько двох тисяч співчуваючих Pussy Riot, винесення вироку зустріли скандуванням: «Скільки коштує сумління!».

«Це був інквізиційний процес»

Майже всі, хто коментував рішення Хамовницького суду, називають вирок «політичним» і звертають увагу, що рішення ухвалювала не суддя Сирова, а керівники держави. Опозиційний лідер Олексій Навальний був лаконічним. Він вважає, що правосуддя винесло вирок собі.
Це демонстративне знищення правосуддя. Це був інквізиційний процес
Олексій Навальний

«Для нас, для всіх, навіть для тих, кому не сподобалася акція Pussy Riot, – це демонстративне знищення правосуддя. Те, що було, це був інквізиційний процес. Коли суддя говорила, що хуліганство – це демонстративна зневага, ось те, що було в залі суду – це була демонстративна зневага, яку проявив цей суд, якщо це можна назвати судом», – заявив Олексій Навальний.

Петро Верзілов, чоловік однієї з учасниць панк-гурту Pussy Riot Надії Толоконникової, вважає, що вирок Хамовницького суду стане початком нової протестної хвилі в Росії.

«На мою думку, єдине, як можна прокоментувати цей вирок – це назвою нової пісні гурту Pussy Riot, яка була випущена тільки зараз. Пісня ця називається «Путін запалює вогнища революції», – зауважив Петро Верзілов.

Небезпечне ув’язнення для засуджених

Захисники дівчат із Pussy Riot ще до оголошення судового рішення говорили, що будь-який вирок, окрім виправдувального, будуть вважати несправедливим. Адвокат Марк Фейгін висловив занепокоєння своїх колег з приводу безпеки учасниць гурту Pussy Riot у місцях ув’язнення.

«Відбуття покарання у колонії загрожує нашим підзахисним реальною небезпекою для життя і здоров'я. Потрібно спокійно і ясно це розуміти. Влада, можливо, не захоче забезпечувати їх безпеку там. Сьогодні про це слід публічно заявити. Будь-якій із наших трьох підзахисних загрожує небезпека», – наголосив адвокат.

Про те, що в разі реального терміну не буде можливості контролювати безпеку дівчат із Pussy Riot, говорили і правозахисники. Зоя Свєтова, член наглядової ради за дотриманням прав ув’язнених, звертає увагу на те, що суд не почув закликів суспільства до милосердя.
Це абсолютно неправосудний вирок, який не має ніякого відношення до світської держави
Зоя Свєтова

«Це абсолютно неправосудний вирок, який не має ніякого відношення до світської держави. Це повний шок. Термін два роки говорить про те, що влада не відступає і вона, що задумала, те й робить. Їй наплювати на увагу до цього процесу у всьому світі. Сам вирок не залишає ніякого милосердя і взагалі не має ніякого відношення до кримінального кодексу», – зазначає правозахисниця.

Діти без мам

Справа Пуссі Райот викликала особливий інтерес ще й тому, що у двох із трьох підсудних є маленькі діти. І вони вже півроку не бачили своїх мам.

Якщо Мосміськсуд залишить рішення Хамовницького суду в силі, то п’ятирічний син Марії Альохіної Пилип і чотирирічна дочка Надії Толоконникової Гера не побачать їх ще півтора року. Адвокати вже заявили, що оскаржать нинішній вирок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG