Доступність посилання

ТОП новини

Україна скасувала монополію Росії на використання полігону «НВТКА»


Київ – Міністри оборони України та Росії Дмитро Саламатін і Анатолій Сердюков у понеділок в Києві погодили зміни до міжурядової угоди про використання полігону «НВТКА», що в Криму. Документ скасовує російську монополію на користування цим об’єктом та визначає новий порядок оплати такої співпраці. Відтак, Україна отримала можливості суттєво збільшити прибуток від роботи полігону, відзначають експерти.

Зміни, внесені протоколом до угоди про використання полігону злітно-посадкових систем «Наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний» (НВТКА, в Україні ще поширена абревіатура російською – НИТКА) дають можливість перейти на розрахунки у твердій грошовій сумі замість отримання запчастин, збільшити перелік авіаційної техніки, що залучатиметься для проведення випробувань, а також використовувати полігон в інтересах не лише Росії, а й інших держав, заявив міністр оборони України Дмитро Саламатін.

«Нами підписаний протокол, який вніс зміни в діючу угоду. Підписання цього документа дало можливість перейти на грошовий розрахунок за послуги з підготовки російських пілотів палубної авіації, а також піти від обмежень у використанні марок літаків», – сказав Саламатін.

Україна зможе заробляти на «НВТКА» – експерт

Базової угода до внесення змін передбачала розрахунок російською стороною за використання полігону у вигляді поставок запасних частин до літаків типу «Су». Також документом було передбачено використання літаків тільки типу «Су», через що полігоном не могли користуватися інші типи літаків третіх держав. Відтак, зміни розширюють можливості використання цього об’єкту, зазначив у коментарі для Радіо Свобода військовий експерт Центру імені Разумкова Микола Сунгуровський.

«Росія розраховувалася за використання полігону «НВТКА» запчастинами до літаків. Це технічно обмежувало можливості використання цього полігону для інших типів літаків. Якщо тепер розрахунки вестимуть у грошовій формі, то це дасть можливість більш гнучко використовувати обладнання полігону. Можна буде використовувати його як для підготовки російських льотчиків, так і, за додаткову оплату, для тренувань льотчиків Китаю та Індії. Це рамкова угода, яка лише дає можливості. Як ці можливості будуть використані – залежить від конкретних людей», – наголошує Сунгуровський.

Позбавлення Росії монопольного права на використання полігону дає можливість Україні заробляти живі кошти на цьому військовому об’єкті, утім для цього потрібно домовитися з новими партнерами про співпрацю, зауважив у розмові з Радіо Свобода екс-міністр оборони, керівник профільного парламентського комітету Анатолій Гриценко.

Шлях від угоди до контрактів може бути довгим – Гриценко

«Те, що живі гроші – це правильно, тому що бартер – це завжди елементи, які ускладнюють. Те, що крім Росії можуть використовувати інші країни – також нормально, тому що Індія та інші держави, яким Росія продає палубні літаки, зацікавлені в тому, щоб проходити навчання в режимі зльоту-посадки з цього полігону, який емітує палубу авіаносця. Це нормальний документ. Але мають бути контракти на підготовку льотчиків. Будуть вони чи не будуть? Але можливість така тепер є», – відзначив Гриценко.

Наземний випробувальний тренувальний комплекс авіаційний – спеціальний наземний навчально-тренувальний комплекс, який імітує палубу авіаносця і призначений для відпрацювання техніки зльоту і посадки літака на авіаносець. Він розташований на аеродромі Новофедорівка, неподалік від міста Саки в Криму.

Раніше на той час міністр оборони України Михайло Єжель заявляв, що полігон «НВТКА» не представляє значного інтересу для України, оскільки українська армія не має ані авіаносців, ані, відповідно, палубної авіації.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG