Доступність посилання

ТОП новини

У Британії уряд заохочує державні лікарні заробляти гроші за кордоном


Лондон – Британський уряд вважає, що національна система охорони здоров’я цієї країни NHS може поповнювати свій бюджет, заробляючи гроші за кордоном. Нововведення можуть викликати запитання й сумніви, але насправді вони не дуже нові.

Створеною 1946 року NHS користуються майже усі британці, окрім тих, хто може собі дозволити приватне лікування.

Система охорони здоров’я Великої Британії є найбільшим працедавцем країни, працевлаштовуючи близько 1,7 мільйона осіб.

Видатки на охорону здоров’я країни перевищують 120 мільярдів фунтів на рік і випереджають витрати, наприклад, на оборону на понад удвічі.

Тепер уряд заохочує провідні лікарні Англії розвивати комерційну діяльність за кордоном.

Ідея полягає в тому, щоб, лікуючи британців удома безкоштовно, лікарні заробляли, надаючи платні послуги в інших країнах чи то приватним пацієнтам, чи отримуючи гроші від урядів тих країн.

Заробляння на іноземцях

Чимало британців, почувши цю новину, згадають про те, що уряд зараз намагається економити кошти і заохочує економію також і в системі охорони здоров’я.

Згадають про скарги на те, що багатьом хворим доводиться чекати на операції по кілька місяців, чи газетні повідомлення, що у деяких лікарнях пацієнтів тримали на ліжках у коридорах, бо місця у палатах не було.

Але насправді ця ідея не нова. Навіть некомерційна Бі-Бі-Сі (Британська телерадіомовна корпорація) вже віддавна має право продавати свою продукцію, але лише за кордоном. Для цього створений спеціальний підрозділ – BBC Worldwide.

Не так багато британців зауважили, що ще 2010 року при NHS була створена структура NHS Global для комерційної діяльності за кордоном.

Одна з відомих офтальмологічних лікарень Лондона вже має щось на зразок філії в Дубаї.

Проте будь-які різкі кроки уряду будуть викликати стурбованість британців. NHS для багатьох – це національна гордість і символ принципів соціальної солідарності країни.

NHS та працівники однієї з лондонських лікарень навіть стали елементом церемонії відкриття цьогорічної олімпіади. Тепер це може виглядати як глобальна реклама британських лікарень для комерційної діяльності у світі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG