Доступність посилання

ТОП новини

Виборча кампанія у США – як поповнюються скарбниці партій?


Нью-Йорк – За кілька днів у місті Тампа, штат Флорида, відкриється національний з’їзд Республіканської партії США. Понад дві тисячі делегатів мають висунути кандидата на президентські вибори у листопаді. Це лише формальність, бо фактичним кандидатом є колишній губернатор Масачусетсу Мітт Ромні. Тим часом у США підраховують кошти, які витрачають на вибори в обох головних партіях.

Кандидатом на віце-президента став молодий конгресмен Пол Раян, голова бюджетної комісії Палати представників. Йому 42 роки. Законодавець від штату Вісконсин є консервативним економістом і його енергійна участь у передвиборних мітингах помітно пожвавила їх та вплинула на рейтинг Ромні.

Відповідно, це дається взнаки на припливі грошових внесків, на телевізійну та друковану агітацію республіканців. Як повідомила газета The New York Times, Ромні набагато випередив кампанію Президента Барака Обами.

Відтак Демократична партія змушена витрачати більше грошей, ніж надходить до її скарбниці. Так, минулого місяця Національний комітет Демократичної партії витратив 91 мільйон доларів на агітацію, а зібрав лише 75 мільйонів. Демократи нині мають у своїй скарбниці 124 мільйони доларів, а республіканці – 186 мільйонів.

Переможця виборів може визначити стан економіки

Однак, на думку оглядачів, доля виборів залежить не стільки від рекламних коштів, скільки від загального стану економіки. У The New York Times на першій сторінці читаємо: «Надто повільне оздоровлення економіки загрожує переобранню Президента».

Рівень безробіття становить 8,3 відсотка, 13 мільйонів безробітних. Це значно більше, ніж було 4 роки тому, коли кандидат Обама йшов на вибори, заповідаючи подолання рецесії.

Чи він очікує позитивних змін нині? «Стосовно економіки, я був би радий сказати, що коли Конгрес повернеться з відпустки, ми побачимо шалено активну діяльність. Але я не можу цього гарантувати», – зауважив Президент США на останній прес-конференції у Білому домі.

Барак Обама звинувачує республіканську більшість Палати представників, що блокує його ініціативи. Своєму суперникові Мітту Ромні глава держави закидає небажання публікувати фінансові звіти за минулі роки, мовляв, очевидно, суперникові є що приховувати.

Американський народ вважає, що коли Ви прагнете стати президентом Сполучених Штатів, ваше життя має бути відкритою книгою, якщо йдеться про ваші фінанси
Барак Обама
«Американський народ вважає, що коли Ви прагнете стати президентом Сполучених Штатів, ваше життя має бути відкритою книгою, якщо йдеться про ваші фінанси, – сказав Обама. – Я не вимагаю усіх подробиць, скажімо, відносно медичних документів, хоча це теж робиться. Це не є втручанням у внутрішні справи, це – стандартна річ».

Поки що рейтинг Барака Обами й Мітта Ромні приблизно однаковий.

Голосування на цьогорічних президентських виборах у США відбудеться шостого листопада.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG