Доступність посилання

ТОП новини

Зірвані маски : думки росіян щодо справи «Pussy Riot» розділились


Cправа учасниць російського панк-гурту Pussy Riot, які виступили проти чільної влади Росії, та їх дворічне ув’язнення сколихнуло громаду активістів у всьому світі. Втім, самі росіяни щодо цієї справи розділились на протилежні табори.

Відео молитви панк-гурту Pussy Riot за усунення президента Путіна підірвало Інтернет. Показовий суд над ними та засудження до двох років ув’язнення привернули увагу світової спільноти. Ставлення самих росіян до долі учасниць гурту неоднозначне. Націоналісти підтримують рішення суду.

Члени православної гуманітарної організації «Мілосєрдіє» не схвалюють дій молодих жінок, втім обіцяють їм свою підтримку. «Християнство не означає свавілля. Ми з милосердя принесемо їм передачу у в’язницю. Не переживайте, ми будемо добре їх годувати, але за ґратами».



Для нас, віруючих православних християн, головне, щоб таке блюзнірство більше не повторилося в православній церкві
Лія Смірнова
Лія Смірнова керує молодіжною православною організацією. Вона сподівається, що вирок відстрашить протестувальників від використання церкви у політичних цілях. «Для нас, віруючих православних християн, головне, щоб таке блюзнірство більше не повторилося в православній церкві», – каже вона.

Яна боці учасниць гурту. На ній – маска, на зразок тих, які стали символікою Pussy Riot.

«Я прийшла підтримати дівчат. Я виступаю не лише проти їх ув’язнення, але і проти нашої жахливої системи правосуддя. Я слідкувала за ходом процесу, це був повний кошмар. Крім того, я підтримую їх як активісток та артисток», – каже Яна.

У понеділок поліція розігнала флеш-моб, влаштований у центрі Москви на підтримку засуджених. Правоохоронці попереджають, що розшукують ще двох жінок, які взяли участь у панк-молитві шість місяців тому. Алла, інша прихильниця гурту, спілкувалась з Голосом Америки буквально через кілька хвилин після того, як під час флеш-мобу поліція затримала її подругу.

«Нема такого закону, щоб ці дівчата сиділи. Це все незаконно. Таке неможливо», – говорить активістка.

Російський мільярдер Олександр Лебєдєв каже, що судові справи проти учасниць Pussy Riot та лідера опозиції Олексія Навального – ніщо інше, як замовлення Кремля.

Я раптово зрозумів, слідкуючи за справою Навального, яка повністю сфабрикована, що йдеться тут лише про політику, ніщо інше
Олександр Лебєдєв
«Я раптово зрозумів, слідкуючи за справою Навального, яка повністю сфабрикована, що йдеться тут лише про політику, ніщо інше», – говорить він.

Лебєдєв каже, Росія повинна стати на шлях демократії. «Все вже створено в інших країнах – парламент, вибори, вільна преса, незалежний суд, опозиція як постійна, законна та конституційна сила в країні».

Втім чекати втілення в життя всіх цих інститутів демократії в Росії він не готовий. Кілька днів тому мільярдер оголосив про продаж своїх інвестицій в Росії та переїзд у Лондон.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG