Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщині» і Партії регіонів випало стояти поруч


22 партії на вибір, і двоє головних суперників – влада і опозиція – поряд у списку. Такий бюлетень отримає кожен український виборець, який прийде 28 жовтня голосувати на дільницю.

Центральна виборча комісія провела жеребкування, визначивши порядок розміщення партій у виборчому бюлетені. «Прохідним» політсилам дісталися місця під номерами 3, 6, 11, 17, а також 19 і 20.

Цифру з номером «три» витяг із барабана представник Комуністичної партії. Шостий номер випав партії «Україна – вперед!». Під одинадцятим впишуть у бюлетень ВО «Свобода». «УДАР» отримав порядковий номер 17. А дев’ятнадцятий і двадцятий номери у списку дісталися запеклим опонентам – ВО «Батьківщина» і Партії регіонів.

Окрім партій, що, за даними соціологів, мають шанси пройти до Верховної ради, в бюлетені присутня чи не уся строката політична палітра. Самих тільки «зелених» у бюлетені три. Є у списку навіть «Громада» американського в’язня Лазаренка. Під номером другим випробовує щастя Соцпартія Мороза; під номером чотирнадцятим – «Наша Україна» Ющенка. Перший порядковий номер у бюлетені дістався партії «Собор», а останній, 22-й – Радикальній партії Ляшка.

Жеребкування у ЦВК зазвичай викликає азартний інтерес учасників перегонів. Проте чи здатен вплинути порядковий номер, під яким виступає партія, на її результат на виборах? Чи є фартові і нещасливі номери? Експерти розходяться в думках.

Політтехнолог Тарас Березовець каже, що прямого зв’язку між номером і результатом немає. Хіба що номер партії можна обіграти у політичній рекламі та антирекламі.

Партії, звичайно, будуть креативити, спробують якимось чином розіграти цю карту... Бо є учасники перегонів, які отримали відверто невдалі номери, і цим скористаються їхні політичні опоненти
Тарас Березовець
«Партії, звичайно, будуть креативити, спробують якимось чином розіграти цю карту... Бо є учасники перегонів, які отримали відверто невдалі номери, і цим скористаються їхні політичні опоненти. Наприклад, партія Королевської «Україна – вперед!» отримала шостий номер. В опозиції і раніше казали, що ця партія – «шістка» влади, а зараз, я думаю, цей хід почнуть охоче використовувати у контрпропаганді. Те, що закляті опоненти «Батьківщина» і Партія регіонів у бюлетені стали поряд, на 19 і 20 позиції, – напевно, теж спробують обіграти. Наприклад, «Батьківщина» скаже, що вона стоїть вище, а Партія регіонів позаду. Ляшко, я думаю, теж якось скористається тим, що він отримав останній 22-й номер у бюлетені. Неодмінно скаже щось таке – про останнього з початку, але першого з кінця. Тобто номер можна обіграти і отримати певну психологічну перевагу. Однак прямого зв’язку – доведеного, аргументованого – між номером і результатом на виборах не існує», – сказав Березовець Голосу Америки.

Натомість директор Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна переконана, що номер у бюлетені впливає на результат.

Краще бути на самому початку, це очевидно. І те, що «УДАР» стоїть раніше, ніж «Батьківщина», це трошки погіршує ситуацію для «Батьківщини». А ось те, що «Батьківщина» і Партія регіонів ідуть одна за одною – це жодної ролі не грає
Ірина Бекешкіна
«Впливає, впливає. Я не можу сказати, наскільки, але, безумовно, впливає. Краще бути на самому початку, це очевидно. І те, що «УДАР» стоїть раніше, ніж «Батьківщина», це трошки погіршує ситуацію для «Батьківщини». А ось те, що «Батьківщина» і Партія регіонів ідуть одна за одною – це жодної ролі не грає. Адже вони – опоненти, вони за виборців не конкурують», – зазначила Бекешкіна.

Що ж до відсутності у бюлетені графи «проти всіх», то для частини виборців це буде великою несподіванкою, – каже соціолог.

Частина виборців здивується, коли вони прийдуть на дільницю і побачать увесь цей довгий список партій, але не побачать графи «проти всіх»
Ірина Бекешкіна
«Ми ставили таке запитання під час одного з опитувань – чи знають люди про те, що на цих парламентських виборах у бюлетені не буде графи «проти всіх». І з’ясувалося, що 37% респондентів цього не знають. Так, що частина виборців здивується, коли вони прийдуть на дільницю і побачать увесь цей довгий список партій, але не побачать графи «проти всіх», – сказала Бекешкіна Голосу Америки. На її думку, виборці все-таки не псуватимуть бюлетені, а визначатимуться вже безпосередньо на дільниці.

Згідно з останнім опитуванням, проведеним фірмою Research & Branding Group, до парламенту точно проходять чотири політичні сили – Партія регіонів, Об’єднана опозиція «Батьківщина», «УДАР» і КПУ. На межі прохідного бар’єра балансують ВО «Свобода» і «Україна – вперед!»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG