Доступність посилання

ТОП новини

Нинішні вибори легітимні?


На початку виборчої кампанії повністю під сумнів поставлена легітимність виборчого процесу. При реєстрації кандидатів у народні депутати масштабно задіяно політичну технологію «відсіву» явно прохідних на мажоритарних округах кандидатів. Це здійснено через керовану «сервером управління» процедуру вибіркового виправлення «помилок» в поданих документах. Одні кандидати у повній відповідності до Закону попереджались та повідомлялись про наявність помилок із забезпеченням права на їх виправлення, а інші цілеспрямовано – ні.

Таким чином, близько 400 кандидатів у народні депутати України було знято з реєстрації незаконно.

ЦВК на даному етапі виборчого процесу проявила бездіяльність та діяла явно неконституційно і незаконно.

Процедура ухвалення документів від суб’єктів – громадян України, які виявили намір зареєструватись кандидатами в народні депутати на нинішніх парламентських виборах (28 жовтня 2012 року) в порядку самовисування відбувалась явно та з повною очевидністю протиправно, незаконно та всупереч Конституції України, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме, документи від кандидатів самовисуванців приймала не ЦВК як конституційний суб’єкт виборчого процесу, а працівники ЦВК як державної установи, які не мали і не мають повноважень діяти від імені ЦВК як суб’єкта виборчого процесу.

Працівники ЦВК як державної установи не є суб’єктами виборчих правовідносин, вони не уповноважені приймати документи від кандидатів у народні депутати, не уповноважені перевіряти ці документи на відповідність вимогам закону, не уповноважені ставити підпис від імені ЦВК як суб’єкта виборчого процесу на довідці про прийняття документів від кандидатів у народні депутати України, не уповноважені зберігати ці документи, і, нарешті, не уповноважені подавати ці документи на розгляд ЦВК як суб’єкта виборчого процесу.

Неспростовні докази з даних обставин містяться як у справі «Микола Сірий проти ЦВК», так і в інших виборчих адміністративних позовах.

Таким чином, до попередніх ознак нинішніх виборів – недопущення до балотування Юлії Тимошенко і Юрія Луценка та тотального підкупу виборців додалась нова якісна ознака – нелегітимність процедури реєстрації кандидатів у народні депутати.

Микола Сірий – старший науковий співробітник Інституту держави і права імені Корецького НАНУ, адвокат екс-прем’єра Юлії Тимошенко

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG