Доступність посилання

ТОП новини

Ми не ділитимемо людей за мовною ознакою – Янукович (ВІДЕО)


Харків – Президент України Віктор Янукович у середу в Харкові урочисто відкрив скульптурну композицію, присвячену незалежності України. Усі його публічні виступи на відкритті пам’ятника у відреставрованому парку імені Горького та під час адміністративно-господарчого активу області були виключно російською мовою. Харківський візит Президента, як виглядає, пройшов спокійно, без мітингів та опозиційних акцій. І все ж розмова Віктора Януковича з пресою завершилася на підвищених тонах.

Спілкування Віктора Януковича з журналістами була останнім пунктом в робочому графіку перебування Президента в Харкові. Журналісти попросили розповісти голову держави, чи збирається центральна влада зміцнювати позиції української мови як державної, бо у низці східних областей міські ради вже ухвалили рішення про регіональний статус для російської мови, а українською стали менше говорити місцеві посадовці.

«Передусім я не згоден з тим, що послабили українську мову, – зазначив Янукович. – Навпаки, мені здається, що цей закон, якщо подивитися правді в очі, може врегулювати ті недоліки, які були в державній політиці».

Президент висловив сподівання, що усі недоліки в мовному законі вдасться усунути завдяки робочій групі, яку створили при уряді.

Кореспондент Радіо Свобода, зі свого боку, навів думку, що мовний закон роз’єднує Україну, на відміну від спорту, і поцікавився, чому сам Президент цього дня у Харкові на публічних заходах говорив російською.

«Я завжди говорю в будь-яких регіонах мовою людей, які там живуть. А розколюють Україну ті, хто вносить такі пропозиції і ставить такі питання, без урахування точки зору людей, які живуть на цій землі. Я завжди був прихильником того, щоб розуміння було в державі і злагода, незалежно від того, в якому регіоні жили люди. Фінансування, ставлення до людей, соціальні програми для всіх будуть однакові... І ви, молода людина, щоб ви почули, і всім іншим розповіли: ми ніколи не будемо ділити людей залежно від того, хто якою мовою розмовляє і в якому регіоні живе. Всі люди однакові», – заявив Віктор Янукович.

Після цих слів роздратований Президент вийшов із зали, де проходила прес-конференція.


Крилата богиня Ніка на пам’ятнику Незалежності України

Вранці Віктор Янукович якраз російською відкривав скульптурну композицію, присвяченої незалежності України. Між іншим, не всі погоджуються, що цей пам’ятник відображає саме незалежність України, адже зображена крилата давньогрецька богиня Ніка.

В інтерв’ю Радіо Свобода автор композиції Олександр Рідний визнав, що такі крилаті Ніки стоять у багатьох європейських містах. Свою скульптурну композицію він сам не називає «Незалежність України».

– Ну це ж скульптура не України. Це, знаєте, за аналогією статуї Свободи в Америці, тобто – це алегорія незалежності, як такого філософського поняття.

– Але не української?

– Ви ж бачите, тут герб. Якби це була Україна, то дівчина була б у народному вбранні, така етнічна.

– Але з таким підходом можна уособлювати цю незалежність із Гондурасом і з Росією та Польщею?

– Не думаю. Тризуба ж в Гондурасі не має.

– Можна долучити іншу державну символіку?

– Тоді можна і так сказати про харківський пам’ятник Незалежності.

Скульптор Олександр Рідний є також автором проекту «Україна, що летить». Він виготовляв перший пам’ятник незалежності України 10 років тому, який нещодавно зруйнували, бо місцевій владі перестала подобатися дівчинка з соколом, і цей самий скульптор рік тому переміг на спеціальному конкурсі, де обирали проект нового пам’ятника Незалежності для Харкова.

Тим часом у масовку на відкриття пам’ятника незалежності міська влада запросила переважно співробітників бюджетних підприємств. Це були медики, вчителі, деяких із них керівництво, за їхніми словами, спонукало прийти на зустріч із Президентом, попри їхню офіційну відпустку.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG