Доступність посилання

ТОП новини

Арешт опозиційного кандидата в депутати у Криму: що за цим стоїть?


Затриманий кандидат у народні депутати Ігор Лесів (фото із соціальних мереж)
Затриманий кандидат у народні депутати Ігор Лесів (фото із соціальних мереж)
Сімферополь – Затриманого в Криму місцевою міліцією кандидата в народні депутати від опозиції Ігоря Лесіва підозрюють у замаху на вбивство. Про це повідомив начальник Слідчого управління кримської міліції, полковник Олег Кирилін. Представники опозиції спершу заявили, що за арештом стоїть суперник Лесіва від Партії регіонів, а потім – про використання опонентами цієї ситуації у передвиборчих цілях.

50-літнього безпартійного заступника генерального директора компанії «Інтерсистемкапітал», кандидата у народні депутати від «Батьківщини» в окрузі №9 Ігоря Лесіва правоохоронці затримали увечері в понеділок – через добу після інциденту в помешканні його колишньої дружини в селищі Чорноморському. За неофіційними даними з міліцейських джерел, у неділю ввечері він привів до неї їхню дочку, з якою гуляв. Хотів пройти всередину квартири, однак жінка його не пустила. Виникла сварка, в результаті якої співмешканець колишньої дружини кандидата у депутати зазнав кілька різаних ран обличчя і тулуба.

Полковник Олег Кирилін заявив, що такі рани загрожували життю потерпілого.

«Не доведений був намір злочинця до кінця тільки тому, що втрутилися сторонні особи. Саме завдання таких небезпечних пошкоджень дозволяє припускати наявність наміру підозрюваного в замаху на вбивство», – переконаний начальник Слідчого управління.
Полковник Олег Кирилін
Полковник Олег Кирилін

Співробітники міліції діють суворо в межах правового поля, з дотриманням чинного законодавства і без урахування політичних переконань
Олег Кирилін
Водночас Олег Кирилін відкинув будь-яке політичне підґрунтя в цій справі. «Співробітники міліції діють суворо в межах правового поля, з дотриманням чинного законодавства і без урахування політичних переконань як затриманого, так і потерпілого», – мовиться у повідомленні Сектору зв'язків з громадськістю кримського главку МВС України.

Із «масовим тиражуванням жахливих подробиць»

Натомість керівник кримського виборчого штабу Об’єднаної опозиції, народний депутат України Андрій Сенченко думає інакше. Він звертає увагу на те, що спершу мова йшла про розслідування факту хуліганства, що за ніч переросло у справу про замах на вбивство із «масовим тиражуванням жахливих подробиць». За словами депутата, політичні опоненти «явно стали використовувати цю ситуацію у своїх політичних і передвиборчих цілях».
Народний депутат Андрій Сенченко
Народний депутат Андрій Сенченко

Ми утримаємося поки що від якихось коментарів по суті, але звернулися до прокурора Криму, щоб він узяв під свій особистий контроль розслідування, яке проводить міліція
Андрій Сенченко
«Розповідати, що це замах на вбивство, можна лише після проведення експертиз і якогось слідства. Розповідати ж, поки розслідування незавершене, не допустимо. Ми утримаємося поки що від якихось коментарів по суті, але звернулися до прокурора Криму, щоб він узяв під свій особистий контроль розслідування, яке проводить міліція», – зазначив Андрій Сенченко.

«Опозиція пригріла вбивцю»?

Зрештою, і полковник Кирилін теж визнає, що у розпорядженні слідства мало даних. Невідомо, чи був затриманий у стані афекту. Кому належить ніж? Захищався чи нападав підозрюваний? Чи тверезим був потерпілий? Кому належить житло, куди, як заявив Олег Кирилін, «незаконно» прагнув проникнути Ігор Лесів? Ці запитання начальник Слідчого управління залишив без відповіді.

«Справі лише два дні. Усі питання ставити рано, тому що відповіді можливі лише після отримання висновків численних експертиз і проведення великої кількості слідчих дій», – заявив полковник Ігор Кирилін і додав, що слідство «обґрунтовано наполягатиме» на арешті підозрюваного до кінця розслідування справи – очевидно, на весь час виборчої кампанії.

Тим часом підконтрольні владі й близькі до Партії регіонів мас-медіа активно розповідають, що «опозиція пригріла вбивцю».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG