Доступність посилання

ТОП новини

Центральна площа Черкас уперше в історії стала ярмарком. Не випадково?


Попри те, що шкільний ярмарок розмістили у центрі міста, продавці скаржаться на невелику кількість покупців
Попри те, що шкільний ярмарок розмістили у центрі міста, продавці скаржаться на невелику кількість покупців
Черкаси – Цього року центральну площу Черкас – Соборну – вперше перетворили на шкільний ярмарок. У Черкаській облдержадміністрації переконують, що торгівлю у центрі міста організували на прохання мешканців області. Однак опозиція у таких діях вбачає лише спробу влади на певний час заборонити акції протесту на центральному майдані міста.

Наприкінці липня влада Черкащини вперше організувала шкільний ярмарок саме на центральній Соборній площі. Власне торговиця під вікнами облдержадміністрації з’явилася після заборони Черкаського окружного адміністративного суду проводити до початку вересня будь-які політичні акції на головній площі міста. Позов до суду із такою вимогою подав голова Черкаської обласної ради Валерій Черняк, мотивуючи це проведенням шкільного ярмарку саме на цій земельній ділянці.

На думку координатора опозиційних сил Черкащини Леоніда Даценка, влада таким чином використала адміністративний ресурс, щоб заборонити опонентам протестувати на центральній площі.

Не знаю, де в історії України в обласному центрі центральний майдан віддавався б під базар
Леонід Даценко
«Не знаю, де в історії України в обласному центрі центральний майдан віддавався б під базар. Справді, як кажуть, давайте ще труси там, вибачте на слові, порозвішуємо. І давайте перед вікнами обласної влади, куди приїжджають гості, показуватимемо обличчя Черкащини, яка забороняє опозиційну діяльність під будь-якими надуманими приводами», – зазначає Леонід Даценко.

Перетворити площу на шкільний ярмарок забажали самі черкащани?

Натомість заступник голови Черкаської обласної ради Василь Касян спростовує будь-які звинувачення опозиції. Він стверджує, що черкащани самі неодноразово просили провести шкільний ярмарок саме на Соборній площі.

Цього року все ж правильно, що ми організовуємо шкільний ярмарок у центрі міста, де діти можуть відпочити зі своїми батьками. Останні матимуть можливість в облаштованих місцях торгівлі придбати необхідні шкільні речі для дитини
Василь Касян
«Питання використання центральної площі міста надто заполітизоване в суспільстві. Центральна площа міста – це місце відпочинку жителів, – каже Василь Касян. – Цього року все ж правильно, що ми організовуємо шкільний ярмарок на видному місці, у центрі міста, де діти можуть відпочити зі своїми батьками. Останні матимуть можливість в облаштованих місцях торгівлі придбати необхідні шкільні речі для дитини».

Для продажу шкільних речей на Соборній площі обладнали «казкові» дерев’яні будиночки. Водночас у самому центрі встановили яскравий надувний батут, ятки та столики із парасольками. Неподалік площі, майже під вікнами облдержадміністрації, поставили біотуалет.
Навпроти центрального входу Черкаської облдержадміністрації встановили яскравий батут і столики із яскравими парасольками
Навпроти центрального входу Черкаської облдержадміністрації встановили яскравий батут і столики із яскравими парасольками

Соборна площа – не рядовий об’єкт, а візитівка міста – історик

Місцева жителька Валентина Іванівна, йдучи біля Соборної площі, обурюється, що місце волевиявлення містян перетворили у базар.

«Якщо керівники зробили площу «вільну» і мають мету, щоб вона діяла за призначенням, а не була базаром, то є місце біля ринку, де вони могли б зробити ярмарок», – переконана Валентина Іванівна.

Водночас історик, член топонімічної комісії Черкас Віталій Масненко, який був одним із ініціаторів повернення площі Леніна історичної назви «Соборна», вважає, що місце з такою назвою – не рядовий об’єкт, а візитівка населеного пункту.

Є все таки загальноєвропейська традиція, коли центральні площі використовувалися як площі народного самовиявлення
Віталій Масненко
«Є все таки загальноєвропейська традиція, коли центральні площі використовувалися як площі народного самовиявлення. Чому маємо позбавляти громаду Черкас можливості мати оте місце для висловлення позиції, яка б була почута владою? Тим паче нинішня влада, ще йдучи на попередні президентські вибори, обіцяла почути кожного. Це, мабуть, той об’єкт, де можна почути якщо не кожного, то значну частину черкащан», – каже Віталій Масненко.

Історик зауважує, що нинішня влада на власний розсуд визначає призначення головної площі міста. Під час місцевих виборів на Соборній площі спорудили футбольне поле. А в липні, під час акцій протесту опозиції, посеред площі відбувалося святкування Івана Купала.
  • Зображення 16x9

    Дар’я Бунякіна

    Співпрацює із Радіо Свобода з 2010 року. Народилася у Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького за спеціальністю «Журналістика». Має досвід роботи в газетній та телевізійній журналістиці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG