Доступність посилання

ТОП новини

У Європі відзначають День пам’яті жертв тоталітарних і авторитарних режимів


Вшанування жертв сталінізму у білоруському лісовому масиві Куропати неподалік Мінська, 23 серпня 2011 року
Вшанування жертв сталінізму у білоруському лісовому масиві Куропати неподалік Мінська, 23 серпня 2011 року
Сьогодні – загальноєвропейський День пам’яті жертв усіх тоталітарних і авторитарних режимів.

23 серпня 1939 року міністри закордонних справ СРСР та Німеччини В’ячеслав Молотов і Йоахім фон Ріббентроп підписали пакт, у секретних протоколах до якого розділили Європу на дві сфери інтересів. Укладення цієї угоди наблизило початок Другої світової війни.

2009 року Європарламент своєю резолюцією засудив усі тоталітарні й недемократичні режими в Європі і закликав оголосити 23 серпня загальноєвропейським Днем пам’яті жертв усіх тоталітарних і авторитарних режимів.

У 2008 році Європейський парламент у своїй попередній резолюції з цього приводу пропонував оголосити 23 серпня Європейським днем пам’яті жертв сталінізму і нацизму, заявивши, що «масові депортації, вбивства і поневолення, вчинені в контексті актів агресії з боку сталінізму і нацизму, належать до категорії воєнних злочинів і злочинів проти людяності».

Організація з безпеки і співпраці в Європі у своїй Вільнюській декларації 2009 року підтримала ці заклики Європарламенту і теж засудила тоталітаризм. Зокрема, мовилося в резолюції ОБСЄ, «у 20-му сторіччі європейські країни пережили два найгірші тоталітарні режими, нацизм і сталінізм, які принесли геноцид, порушення прав і свобод людини, воєнні злочини і злочини проти людяності». ОБСЄ також засудила уславлення тоталітарних режимів, зокрема, нацистського і сталіністського минулого.
XS
SM
MD
LG