Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували жертв сталінізму і нацизму й закидали яйцями Симоненка


Кримські татари прориваються до трибуни, де стоїть Петро Симоненко
Кримські татари прориваються до трибуни, де стоїть Петро Симоненко
Сімферополь – Двадцять третього серпня – Загальноєвропейський День вшанування жертв сталінізму і нацизму в ім’я збереження пам’яті про жертви масових депортацій і страт. Його встановила 2008 року Парламентська асамблея ОБСЄ в 70-літню річницю підписання сумнозвісного пакту Молотова-Ріббентропа. У Криму цей день відзначають вже вчетверте. На мітинг, що відбувся біля Меморіалу пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу в Сімферополі, прийшли представники низки кримськотатарських та українських громадсько-політичних організацій.

Коротка мусульманська поминальна молитва, українські і кримськотатарські прапори, півдесятка схилених голів… У сімферопольському парку Салгирка біля Меморіалу жертв депортації кримськотатарського народу – мітинг, який уже традиційно скликав Меджліс кримськотатарського народу.
Заїр Смедляєв
Заїр Смедляєв

Член Меджлісу Заїр Смедляєв каже, що і комуністи, і нацисти однаково жорстоко обійшлися з українським та кримськотатарським народами.

Українці понад 10 мільйонів людських душ віддали. Кримськотатарський народ весь був депортований і зазнав непоправних втрат
Заїр Смедляєв
«Українці понад 10 мільйонів людських душ віддали, загинули в катівнях НКВД, стали жертвами голодоморів, полягли на полях Другої світової війни. Кримськотатарський народ весь був депортований зі своєї батьківщини і зазнав непоправних втрат. Щоб цього не повторилося, ми повинні про це пам’ятати, ми маємо бути разом!» – зазначив Заїр Смедляєв.

Без пам’яті немає майбутнього, заявив на мітингу представник української громади Василь Овчарук.

Суспільство забуває той жах і той терор, в якому мільйони безневинних людей були знищені
Василь Овчарук
«Суспільство забуває про те, що був той жах і той терор, в якому тисячі і мільйони безневинних людей були знищені. Сьогодні панує лише апатія до всього», – зауважив Василь Овчарук. Він переконаний, що саме в цьому головна небезпека для української демократії і державності.

Із Овчаруком погоджується керівник міжнародного відділу Меджлісу Алі Хамзін.

Ми зараз на порозі відновлення тоталітарного режиму
Алі Хамзін
«Ми зараз на порозі відновлення тоталітарного режиму, який є великою небезпекою для майбутніх наших поколінь, для наших дітей, які прагнуть жити в єдиному світі, які хочуть інтегруватися в Європейський Союз і жити європейськими цінностями», – зазначив Алі Хамзін.
Під час мітингу
Під час мітингу

Нацистів засудили, а комуністів – ні?

Президент Світового конгресу кримських татар Рефат Чубаров сказав Радіо Свобода, що тільки після спільного усвідомлення трагедій минулого можна переходити до діалогу про спільне майбутнє. Він також критикував владу і політиків. За його словами, ті «залишили без наслідків ксенофобські заяви» лідера українських комуністів Петра Симоненка, який у травні нинішнього року з трибуни Верховної Ради України назвав депортацію кримськотатарського народу «виправданим кроком».
Рефат Чубаров
Рефат Чубаров

У середу на головному майдані Сімферополя велика група кримських татар, серед яких був і Рефат Чубаров, закидали яйцями лідера КПУ. Рефат Чубаров у коментарі журналістам заявив, що політикам, які «виправдовують злочини проти людства не місце в українській політиці» і «не місце в Криму» Він також назвав головного комуніста «моральним виродком» та «неофашистом» і закликав судити комуністів, як раніше засудили нацистів.

Лідер КПУ Петро Симоненко, перебуваючи цього тижня в Сімферополі, сказав, що не вибачатиметься перед кримськими татарами, яких звинувачував у масовому колабораціонізмі у роки Другої світової війни. Разом з тим він зазначив, що КПРС раніше вже визнавала «свої помилки».
Меморіал жертв депортації кримськотатарського народу в Сімферополі
Меморіал жертв депортації кримськотатарського народу в Сімферополі
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG