Доступність посилання

ТОП новини

Кандидати-урядовці порушують виборче законодавство – Данилюк


Київ – Чиновники-кандидати у депутати масово порушують виборче законодавство, заявив у Києві координатор руху «Спільна справа» Олександр Данилюк. За його словами, найпоширенішими порушеннями є використання службового становища для агітації і підкуп виборців. Водночас, каже Данилюк, набули поширення технології, які не виходять за межі законодавчих норм, але свідчать про намагання маніпулювати виборцями. Тим часом у ЦВК стверджують, що вплинути на ситуацію не можуть.

Більшість членів Кабінету Міністрів, які стали кандидатами у народні депутати, не пішли у відпустку на час виборчої кампанії, заявив Олександр Данилюк. Відтак, на думку координатора «Спільної справи», вони порушують закон про вибори, адже урядовці, які стали кандидатами-мажоритарниками, більшу частину свого робочого часу проводять, агітуючи виборців у округах. Водночас, членам Кабміну, які потрапили до виборчого списку Партії регіонів, легше маскувати агітаційну діяльність під виконання посадових обов’язків, зазначає Данилюк.
Із Тігіпком, Табачником, Близнюком, Лавриновичем, Азаровим складніше, вони постійно пересуваються по Україні і маскують агітаційну кампанію під свою діяльність як урядовців
Олександр Данилюк

«Із панами Тігіпком, Табачником, Близнюком, Лавриновичем, самим паном Азаровим дещо складніше, тому що вони постійно пересуваються по Україні і маскують агітаційну кампанію під свою нібито звичайну професійну діяльність як урядовців. По суті, страждає виконання професійних обов’язків», – наголосив Данилюк.

Також, за словами Олександра Данилюка, активісти «Спільної справи» зафіксували численні порушення і з боку посадовців обласних та районних держадміністрацій, які агітують за Партію регіонів, використовуючи для цього різноманітні офіційні заходи.

Тігіпко: у понеділок і середу – робота в уряді, в інші дні – агітація

Утім, перший віце-прем’єр-міністр Сергій Тігіпко запевнив, що переважна кількість кандидатів-урядовців скористалися правом на передвиборчу відпустку, але й про посадові обов’язки не забувають.
Я ж у відпустці. Тільки маленький виняток. На засіданні Кабінету Міністрів не вистачає людей
Сергій Тігіпко

«Я ж у відпустці. Відпустка до виборів. Я написав, і Прем’єр-міністр підписав цю відпустку. Тільки маленький виняток. Зараз час відпусток, і на засіданні Кабінету Міністрів не вистачає людей. Тому на деякі понеділки і середи будемо відкликатися на засідання Кабінету Міністрів, а в інші дні будемо працювати по агітації», – сказав Тігіпко.

Активісти «Спільної справи» зафіксували й інші порушення виборчого законодавства та використання сумнівних технологій, відзначив Олександр Данилюк. За його словами, технологія реєстрації кандидата у депутати з іменем та прізвищем, однаковими з відомим політиком, набула особливого поширення. За результатами аналізу постанов ЦВК, виявлено 30 виборчих округів, у яких балотуються «двійники». Крім того, масово й безкарно кандидати підкуповують виборців, і не лише продуктовими наборами, а й готівкою, зауважив Данилюк.

ЦВК не повинен виконувати правоохоронні функції – Магера

Тим часом у Центральній виборчій комісії кажуть, що змінити ситуацію не можуть. Там стверджують, що відмовити кандидатам-клонам у реєстрації лише через те, що вони мають однакові прізвища з відомими політиками не мали права. А щодо боротьби з підкупом виборців, то це справа міліції, заявив в ефірі Радіо Свобода заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера.
Повинні працювати силові органи (мені язик не повернеться називати їх правоохоронними)
Андрій Магера

«Це є протиправне діяння, яке, з точки зору як Кодексу про адміністративні правопорушення, так і Кримінального кодексу України, тягне за собою певну юридичну відповідальність. Повинні працювати силові органи (мені язик не повернеться називати їх правоохоронними), повинні реагувати у подібних випадках, вживати заходів для притягнення правопорушників до юридичної відповідальності. Центральна виборча комісія – це не є орган, який повинен виконувати правоохоронні функції, це орган, який повинен займатися організаційними моментами», – запевнив Магера.

Утім, речник Міністерства внутрішніх справ Володимир Поліщук неодноразово заявляв, що відомство не втручатиметься у передвиборчий процес. І як підтверджує Олександр Данилюк, майже в усіх зафіксованих випадках порушень закону про вибори, міліція своєї обіцянки дотримувалася неухильно.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG