Доступність посилання

ТОП новини

Чому в Британії торгівля у неділю обмежена?


Лондон – Закінчення Олімпійських ігор залишило по собі у Британії ще одну цікаву дилему: чи скасовувати послаблення обмежень на роботу крамниць у неділю? Відпочинок у неділю сягає корінням давніх християнських традицій країни, але застереження проти торгівлі у неділю мають не лише християни.

Ще не так давно – до 1994 року – в Англії у неділю обов’язково не працювали не лише більшість заводів та установ, але й практично усі крамниці. Головною причиною таких обмежень була християнська традиція посвяти неділі відвідуванню церкви і відпочинку від буденної метушні.

Другий важливий аргумент на підтримку обмежень праці у неділю лунав і лунає з протилежного боку: ліві політичні сили й профспілки захищають право працівників на гарантований відпочинок і час для сім’ї та інших справ принаймні один раз на тиждень.

Натомість прихильники скасування обмежень стверджують, що люди повинні мати вибір, коли вони хочуть працювати, а також мати можливість ходити до крамниць тоді, коли їм зручно.

Такої думки дотримувалася, наприклад Маргарет Тетчер, і коли вона була прем’єр-міністром, то ще 1986 року вносила у парламент законопроект про дозвіл торгівлі в неділю. Залізна леді тоді зазнала поразки і обмеження хоч і були послаблені 94-го року, проте залишаються і досі.

Тимчасове послаблення

На час Лондонської Олімпіади британський уряд дав дозвіл супермаркетам самим визначати час торгівлі у неділю.

Тепер прем’єр-міністрові Дейвіду Камерону треба вирішити, чи скасувати той олімпійський дозвіл, чи повернутися до правила про максимальні 6 годин торгівлі у неділю для великих крамниць.

Опозиційні лейбористи категорично проти розширення торгівлі у неділю. Їхню думку оприлюднив представник тіньового кабінету Чака Амунна.

«Єдине, що я знаю точно, це те, що багато працівників у крамницях тяжко працюють по багато годин. І вони хочуть мати можливість у неділю проводити час зі своїми родинами, так як це роблять усі інші люди», – зазначив представник британської лейбористської партії, яка називає себе захисницею прав робітників і має значну підтримку профспілок.

Бізнес

Більшою несподіванкою стало те, що проти скасування обмежень на торгівлю в неділю виступили також деякі представники бізнесу.

Зокрема, проти цього висловився виконавчий директор однієї з найбільших у Британії мереж супермаркетів Sainsbury's Джастін Кінґ. Він заявив у відкритому листі до газети Sunday Telegraph, що скорочені години торгівлі у неділю корисні і для працівників крамниць і для решти людей, бо роблять один день на тиждень особливим.

Є щоправда і твердження, що у часи економічної кризи краще би було промисловості й торгівлі працювати без жодних обмежень.

Але тимчасове послаблення правил на час Олімпіади досі не принесло якихось очевидних переваг. Натомість деякі крамниці повідомили, що обсяги торгівлі упродовж ігор не зросли, а зменшилися.

Уряд має оголосити своє рішення у найближчі тижні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG