Доступність посилання

ТОП новини

Дереш: мовний закон – це провокація


Любко Дереш у Черкасах, 23 серпня 2012 року
Любко Дереш у Черкасах, 23 серпня 2012 року
Письменник Любко Дереш заявив у четвер, що вважає: закон про засади мовної політики ухвалили для того, щоб «подражнити і задіти за живе». Про це він сказав у Черкасах під час міського фестивалю музики і поезії «Вголос», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Нічого страшного, в принципі, не сталося. Навпаки, мені здається, що ситуація пригноблення української мови створює умови для більшого її поціновування. Не виключено, що саме в цей момент відбувається якісь важливі речі в зовсім інших місцях, і цим законом відволікають увагу від більш насущних речей. Також це просто бажання провокації – подражнити і задіти за живе. На такі провокації не варто піддаватися», – зазначив Любко Дереш, попередньо зауваживши, що його оцінка ухваленню мовного закону може видатися «дражливою».

Письменник зауважив, що схожі моменти були, коли до влади прийшла та група людей, яка зараз панує в Україні. На його думку, ці люди дозволили більш правильно оцінити діяльність своїх попередників: Віктора Ющенка, Леоніда Кучми, Леоніда Кравчука.

«Багато речей ми починаємо розуміти лише тоді, коли порівнюємо їх з іншими речами. То щоб зрозуміти, що таке хороше, треба «наїстися» поганого. Щоби відчути цінність української мови, треба порівняти її з іншими мовами, щоб вони якось були поруч. Я основ для паніки не вбачаю, хоча все начебто говорить, що треба панікувати», – сказав Любко Дереш.

Письменник також наголосив, що сам не бажає іти в політику. Більше того, він не схвалює таку тенденцію серед українських митців, музикантів та письменників.

«Нічого доброго в тому немає, що люди мистецтва починають іти в політику. Щось неправильно в цій ситуації. Люди мистецтва повинні самим своїм мистецтвом змінювати людей, з якими вони стикаються, і своїм прикладом, своїм місцем на території мистецтва вони повинні надавати достатній поштовх іншим людям, а не пхатися вже у конкретні якісь політичні «розборки». Тому сам я таких позицій не приймав, не приймаю і з політикою ніяких справ мати теж не збираюся», – сказав він.

Любко Дереш приїхав до Черкас для участі у міському фестивалі музики і поезії «Вголос». Письменник відкрив вечірній цикл заходу, який передбачає виступи черкаських музичних гуртів, театральних труп та поетів із Черкас, Умані, Києва, а також літературні ворожіння та лотереї.
XS
SM
MD
LG