Доступність посилання

ТОП новини

Чому німецька економіка росте, коли решта Європи потерпає?


Канцлер Німеччини Ангела Меркель та міністр фінансів Вольфганг Шойбле
Канцлер Німеччини Ангела Меркель та міністр фінансів Вольфганг Шойбле
У той час, як економічна криза в країнах Єврозони послаблює міць південної Європи, економіка Німеччини демонструє стабільне зростання. Але як цій країні вдається пережити фінансовий шторм? Що живить економічний двигун Європи? І як з цього можуть скористатися інші країни?

Дітер Бурместер захоплений своєю роботою та хобі – музикою. Його, заснована у Берліні, компанія виробляє аудіо обладнання для автомобілів високого класу, таких як Порше чи Буґатті. Тож яким чином економічна криза зачепила бізнес Дітер?

Яка криза? Де криза? Наскільки мені відомо, індустрія успішно працює. Ми це бачимо на прикладі компаній Сіменс чи Баєр. Не гіршою є й наша ситуація. Цього року ми збільшили товарообіг
Дітер Бурместер
«Яка криза? Де криза? Наскільки мені відомо, індустрія успішно працює. Ми це бачимо на прикладі компаній Сіменс чи Баєр. Не гіршою є й наша ситуація. Цього року ми збільшили товарообіг», – каже Дітер.

Ця компанія є лише одним з багатьох прикладів того, як розвиваються німецькі підприємства середнього класу. Нею володіє одна людина – засновник, і працює близько 50 осіб. Вона не розраховує на великі позички і разом з тим складає конкуренцію гігантам цієї індустрії.

Я впевнений, що поставити на ноги таку компанію дуже важко. Але в Німеччині ми маємо сприятливий для цього клімат: розвинену інфраструктуру, надійних постачальників, добре освічених і дуже відданих працівників», – Дітер.

Економіка Німеччини минулого кварталу зросла лише на 0,3%. Але це краще, ніж в інших країнах Європи. Аналітики пояснюють порівняний успіх країни наявністю сильного дрібного та середнього бізнесу.

Дві третини усіх робочих місць належать саме таким дрібного і середнього класу компаніям. І що більш важливо – близько 8% промислових стажерів знаходять роботу саме в таких компаніях
Фердінанд Фіхтнер
«Вони – основа німецької економіки. В загальному, дві третини усіх робочих місць належать саме таким дрібного і середнього класу компаніям. І що більш важливо – близько 8% промислових стажерів знаходять роботу саме в таких компаніях», – каже економіст Фердінанд Фіхтнер.

Шість годин від Берліна до Штутґарда швидким потягом, і ви у місті, яке стало домом для таких великих імен як «Порше» і «Мерседес». Саме тут у 1870-их Карл Бенц і Ніколаус Отто розробили сучасний автомобіль. Німецька автоіндустрія сьогодні є найбільшою в Європі. А такі бренди як «Мерседес» стали іноваторами німецької економіки. Але, справа не лише у великих компаніях. Всередині авто, як ось це, чимало частин, які виготовляються дрібними або ж середнього класу компаніями. Багато з них впроваджують справжні інновації у цій галузі.

Тим часом у Берліні, етикетки з адресами на виробництві Бурместера вказують на дедалі зростаюче джерело прибутку – Азію. Експорт Німеччини в країни за межами ЄС зріс на 20% лише протягом липня, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Тим часом експорт в країни Єврозони впав на 3%. Експерти кажуть – якщо Німеччині вдасться успішно пережити кризу, то це лише завдяки дрібним і середнього класу компаніям.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG