Доступність посилання

ТОП новини

21-а річниця Незалежності очима українців у Росії


Москва – Президент України Віктор Янукович отримав привітання з Днем Незалежності від президента Росії Володимира Путіна. У своєму листі російський президент наголосив, що Україна для Росії є не просто найближчим сусідом і пріоритетним партнером, а, перш за все, державою, з народом якої росіян пов’язують спільна історія, традиції дружби, спільні духовні та культурні корені. За останніми даними, в Росії проживає близько двох мільйонів українців.

Верховний суд Росії за останні два роки ліквідував дві громадські організації російських українців, а в списку екстремістських матеріалів, опублікованому на сайті Міністерства юстиції Росії наприкінці минулого року, несподівано з’явилися книги про Голодомор.

Тим не менш, українці, які живуть у Росії, намагаються зберегти неформальне відношення до мови і культури своєї рідної країни. Вони уважно стежать за змінами, які відбуваються в Україні, завдяки мережі інтернет новини миттєво долають найдовші відстані. Коли 21 рік тому Україна стала незалежною, в українців у Росії були надії на рух їхньої держави у бік європейської інтеграції, однак вони не справдилися.

Заступник голови московської організації українців Валерій Семененко з жалем констатує, що сьогодні Україна далека від того ідеалу, про який він мріяв.

«Ми мріяли, коли Україна стала незалежною, що вона стане тією міцною незалежною країною… Але, на жаль, від цього ідеалу – від виплаканої, виборної України – зараз Україна відкочується. А ось у якому напрямі – кожен може по-своєму сказати», – вважає Семененко.

Єдина державна мова

Українці, які живуть у Росії, близько до серця сприйняли найгучнішу подію останнього часу – ухвалення закону про мову. Голова Омської регіональної громадської організації Сибірського центру української культури «Сірий клин» Сергій Винник вважає закон цей несвоєчасним.
У кожній державі на території колишнього Радянського Союзу повинна бути одна мова. В тому числі, чи може навіть у першу чергу в Україні
Сергій Винник

«У кожній державі на території колишнього Радянського Союзу повинна бути одна мова. – говорить Винник. – В тому числі, чи може навіть у першу чергу в Україні. Коли вже суспільство Росії, суспільство України стане більш зрілим, більш врівноваженим, більш розвинутим і більш стабільним – ось тоді можна ввести більше державних мов, якщо люди цього захочуть».

Мова і незалежність

Відомий російський режисер-документаліст Віталій Манський народився і виріс у Львові. На його думку, мова і незалежність України – речі взаємопов’язані.
Україна – незалежна держава. Вона просто зобов’язана просувати свою власну мову, свою культуру
Віталій Манський

«Я розумію природу закону про мову, і я розумію людей, які за цей закон вели боротьбу. З іншого боку я розумію, що Україна – незалежна держава. Вона просто зобов’язана просувати свою власну мову, свою культуру. І російська мова в цьому сенсі рано чи пізно стане іноземною мовою», – зазначає Віталій Манський.

Напередодні Дня Незалежності України Апеляційна колегія Верховного суду Росії підтвердила законність рішення про ліквідацію загальноросійської громадської організації «Об’єднання українців Росії» (ОУР). За словами голови ОУР Тараса Дудка, залишилася тільки одна апеляційна інстанція – президія Верховного суду Росії. Однак, Дудко зауважує, що ймовірність перегляду рішення практично нульова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG