Доступність посилання

ТОП новини

Холестерин через комп’ютер. Мистецтво й альтруїзм


Індійські науковці винайшли метод визначення рівня холестерину не завдяки традиційному аналізу крові, а з комп’ютерного зображення зовнішньої сторони долоні.

Результати дослідження були опубліковані у Міжнародному віснику Медичної інженерії та інформатики. Цьому методу передувала широка робота зі створення бази даних рівня холестерину зі застосуванням стандартного аналізу крові, пов’язаного з фотографічним зображенням руки кожного пацієнта. Медичній науці відомо, що холестерин концентрується у зморшках пальців.

Науковці створили спеціальну комп’ютерну програму, яка порівнює зображення руки нового пацієнта з тисячами зображень із бази даних. За схожістю фотографій визначається рівень холестерину.

Відхилення від норми холестерину в організмі людини призводить до блокування артерій, що спричиняє безліч серцевих аномалій, включно з трагічними наслідками. Недорогий і дуже простий спосіб визначення рівня холестерину дозволить медикам поширити свій контроль факторів ризику на ширшу аудиторію без уживання доволі коштовних лабораторних аналізів крові.

Сила мистецтва

Дослідження групи науковців Чикагського університету доводить, що інтерес до співів, танців, живопису, театру або до іншого мистецтва пробуджує в людях більше альтруїстичних почуттів. Про це повідомляє інтернет-ресурс ScienceDaily.

За словами провідного дослідника Келлі ЛеРокс, безпосереднє перебування у мистецькій атмосфері також посилює в людях толерантність.

Дослідження охопило майже три тисячі учасників. Науковці намагалися віднайти зв’язок між мистецькою орієнтацією людей і суто альтруїстичними вчинками, такими як донорство або грошова допомога, готовність психологічно підтримати інших. Науковці також брали до уваги участь людей у місцевих громадських асоціаціях, доброчинних товариствах, партіях і профспілках.

Дослідження продемонструвало, що в громадському житті найактивніші ті, хто різносторонньо цікавиться мистецтвом, як на рівні глядачів, так і в ролі безпосередніх учасників і виконавців.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG