Доступність посилання

ТОП новини

Мат Каспарова


Гаррі Каспаров, 17 серпня 2012 року
Гаррі Каспаров, 17 серпня 2012 року
Рішення Хамовницького суду російської столиці про виправдання знаменитого шахіста і опозиціонера Гаррі Каспарова, якого звинувачували в нападі на співробітника правоохоронних органів, – не просто прояв доброї волі суддів.

Цей вирок продемонстрував небажання російської влади втягуватися в черговий – після вироку дівчатам із групи Pussy Riot – безглуздий скандал. І цей скандал може виставити російське керівництво в ще більш непривабливому світлі, ніж історія з Pussy Riot. Простіше кажучи, вагові категорії не збігаються.

Панк-виконавиці здобули всесвітню популярність після свого скандального молебню у храмі Христа-Спасителя «Богородице, Путіна прожени». Світову громадську думку та багатьох зірок шоу-бізнесу обурило насамперед нелюдське ставлення до дівчат і спроба асоціювати інтереси однієї з релігійних конфесій з інтересами держави.

Гаррі Каспарова знають і без нібито прокушеної руки російського поліцейського. Для багатьох у світі він означає набагато більше, ніж Володимир Путін і Дмитро Медведєв разом узяті. Адже, на відміну від сірих чиновників, що руйнують свою власну країну, він символізує справжні російські досягнення.

У цих умовах навіть представникам російської влади неважко було зрозуміти, що вирок і тюремне ув’язнення Каспарова буде означати ще один – і дуже серйозний – репутаційний удар. Саме тому, незважаючи на всі погрози, проти Каспарова так і не завели жодної кримінальної справи, а за адміністративною він виявився виправданим.

Але це ще не означає, що самому Каспарову вдасться домогтися правди. Колишній чемпіон світу з шахів обіцяв подати проти поліцейських позов за незаконне затримання, побиття і наклеп.

У мене чомусь не виникає жодних сумнівів у тому, що поліцейські можуть не хвилюватися з приводу цього обвинувачення – начальство швидше нагородить їх за пильність. А значить, рядові учасники мітингів і акцій протесту, не захищені, на відміну від Каспарова, всесвітньою популярністю і гучним ім’ям, не можуть розраховувати на те, що російська поліція буде поводитися відповідно до закону, а суд – захищати їхні інтереси, а не інтереси влади і її силовиків.

Віталій Портников – журналіст Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG