Доступність посилання

ТОП новини

Янукович: Україна хоче стати спостерігачем у ШОС для участі в інтеграційних процесах


Віктор Янукович (л) і Володимир Путін (п), архівне фото
Віктор Янукович (л) і Володимир Путін (п), архівне фото
Президент України Віктор Янукович заявив у суботу під час зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, що Україна хотіла б стати спостерігачем у Шанхайській організації співпраці «для того, щоб мати можливість брати участь у тих інтеграційних процесах, які в ній відбуваються».

У перебігу зустрічі, що відбулася в резиденції російського президента неподалік Сочі в Росії, український керівник заявив, що Україна зацікавлена разом із Росією вийти на ринки азійського регіону зі спільно виготовленою високотехнологічною продукцією і для цього хотіла б статусу спостерігача в ШОС і того, щоб Москва виступила партнером Києва в цій організації.

Крім того, сказав Янукович, Україна зацікавлена об’єднувати зусилля з Росією для того, щоб спільно працювати на ринках третіх країн, передусім країн-учасниць СНД.

Путін, у свою чергу, заявив, що для економіки України було б дуже корисним, «якби вдалося знайти форму спостереження з боку України за цим важливим об’єднанням».

Шанхайська організація співпраці, створена 2001 року як регіональна міжурядова міжнародна організація у складі Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану і Узбекистану, заявляє, що її мета – зміцнювати взаємну довіру й добросусідство між країнами-учасницями, сприяти їхній ефективній співпраці в різних галузях, спільно забезпечувати і підтримувати мир, безпеку і стабільність у регіоні, а також просуватися до створення «демократичного, справедливого і раціонального нового міжнародного політичного і економічного порядку».

Нині спостерігачами в ШОС є Індія, Іран, Пакистан і Монголія, а Білорусь і Шрі-Ланка мають статус «партнерів у діалозі».

Деякі російські оглядачі звертають увагу, що такі різні країни, як учасниці ШОС, не мають реальних економічних передумов для співпраці, і єдине, що їх об’єднує в цій організації, – це несприйняття політики Сполучених Штатів Америки і протиставлення їй.
XS
SM
MD
LG