Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відбувається свято Франкової ліричної поезії


Село Лолин Долинського району Івано-Франківської області вдвадцяте приймає в суботу учасників свята Франкової ліричної поезії. Проводиться воно з ініціативи прикарпатського письменника Василя Олійника, упорядника літературно-художнього альманаху «Столиця Франкового серця», повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Традиційно приїжджають на літературні читання письменники і поети, шанувальники таланту Франка не лише з Прикарпаття.

За словами поета Ярослава Ткачівського з Івано-Франківська, це «пошанівок таланту і величі Івана Франка».

Цього році свято проходить під назвою «З низин і вершин він бачив будуще». У дводенній програмі літературні читання, круглий стіл «Лолинські посиденьки», відвідання музею та вихід стежкою Франка в урочище «Буковинка», концерти, масові гуляння та інші заходи.

Місцеві люди називають цей фестиваль даниною перебування Івана Франка в їхньому селі, де жила перша кохана письменника Ольга Рошкевич. Тут він написав ряд оповідань, тут почув історію, що стала сюжетом відомої драми «Украдене щастя».

До 100-річчя від дня народження Івана Франка у центрі Лолина було встановлено пам’ятник Каменяреві. У 1984 році його замінили на нове погруддя. 1981 року в селі відкрито кімнату-музей, у 2004 році створено музей Івана Франка.

27 серпня виповнюється 156 років від дня народження визначного українського письменника, поета, вченого, публіциста, громадського і політичного діяча, філософа Івана Франка.
XS
SM
MD
LG