Доступність посилання

ТОП новини

Донецький «Шахтар» чекає на допомогу


Донецький «Шахтар» має у своєму активі успіх в останньому розіграші Кубка УЄФА. Власник клубу Рінат Ахметов прагне досягнення нових вершин
Донецький «Шахтар» має у своєму активі успіх в останньому розіграші Кубка УЄФА. Власник клубу Рінат Ахметов прагне досягнення нових вершин
Цього тижня визначиться склад учасників групових турнірів двох головних клубних змагань, що проводяться під егідою УЄФА, – Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Для найкращих українських команд цей етап є одним із визначальних у сезоні: вихід до наступної стадії є одним із пріоритетів і для «Динамо», і для «Металіста», і для «Дніпра».

Чинний чемпіон України донецький «Шахтар» уже готується до вересневого старту групової стадії найпрестижнішого клубного турніру Європи. Гірники уникли кваліфікаційних раундів завдяки достатньо високій – восьмій позиції України в таблиці коефіцієнтів УЄФА. Цей показник складається з досягнень усіх клубів, які представляють країну на міжнародній арені, тому донеччани сподіваються, що компанію в євротурнірах їм складуть і «Металіст», і «Дніпро», і найпринциповіший опонент у національному чемпіонаті – «Динамо».

«Динамо»: однією ногою в Лізі чемпіонів?

Минулого вівторка «Динамо» провело на виїзді перший поєдинок останнього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів із німецькою «Боруссією» з Менхенґладбаха. Стартовий натиск господарів і деяка розгубленість «Динамо» в обороні створили враження, що з віце-чемпіонами України грає мало не «Баварія».

Вже на 13-й хвилині прекрасний пас на лівий кут штрафного майданчика знайшов фінського півзахисника Александра Рінґа, який першим доторком до м’яча водночас переграв Даніло Сілву і вийшов на ударну позицію. На славу вийшов і удар – хай у ближній кут, але з меж штрафного майданчика, низом, сильно і впритул до стійки.

А згодом динамівцям до певної міри пощастило, хоча ця посмішка фортуни водночас є ілюстрацією тези про те, що щастить сильнішому. Базу для успіху на 28-й хвилині підготував невтомний Браун Ідейє – у майже безперспективній ситуації він «витиснув» кутовий. З навісом футболісти «Боруссії» впоралися, але вибили просто на ногу Тарасові Михалику. І удар у нього вийшов класним, і мінімальний рикошет остаточно дезорієнтував голкіпера – 1:1.

Вже після цього голу німецька команда стала не такою впевненою, ще гіршим став психологічний стан її футболістів на 36-й хвилині. Денис Гармаш дочекався «обрізки» суперника в середині поля і чудовим розрізним пасом відправив у прорив правим флангом Андрія Ярмоленка. Форварду збірної України вистачило запропонованого простору, щоб фінтом перекласти м’яч на зручну для нього ліву ногу і чітко пробити у ближній кут – гол вийшов схожий на той, який раніше пропустили динамівці.

Після цього кияни могли грати у свою гру, сподіваючись на контратаки. Що ближчим був фінальний свисток, то нижче опускалися руки футболістів «Боруссії». Остаточно ж вони знітилися на 81-й хвилині. Міґель Велозу класно виконав передачу зі штрафного, а найдорожчий новачок господарів Люк де Йонґ, вочевидь, переплутав ворота і зрізав м’яч у свої – 1:3.

У Лізі Європи теж усе гаразд

Українські футбольні клуби в цілому успішно провели перші матчі останнього кваліфікаційного раунду і в Лізі Європи. «Дніпро» у Чехії зіграв унічию з чемпіоном цієї країни «Слованом» – 2:2. Єдина прикрість – дніпропетровці на виїзді не змогли втримати перевагу у два м’ячі. Втім, результативна нічия на виїзді у двоматчевому протистоянні завжди вважалася позитивним результатом.

«Металіст» уже в першому поєдинку практично вирішив долю путівки до групового турніру. Команда Мирона Маркевича у гостях здолала опір румунського «Динамо» – 2:0. Не допомогло команді з Бухареста й те, що з 67-ї хвилини вона грала в більшості – Фініньйо отримав безглузду другу жовту картку за симуляцію.

Матчі-відповіді відбудуться в Україні. 29 серпня «Динамо» прийме «Боруссію», 30 серпня на гостей чекають у Харкові і Дніпропетровську. Саме ці поєдинки визначать, чи гратиме в Європі український квартет.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG