Доступність посилання

ТОП новини

Азаров пророкує Україні бебі-бум


Київ – Досягти за півтора року перевищення народжуваності над смертністю в Україні пообіцяв Прем’єр-міністр Микола Азаров. При цьому він навів статистику, за якою вже зараз у шести областях людей народжується більше, ніж помирає. І якщо, за словами прем’єра, до фінансового заохочення народжуваності додати належний розвиток медицини, така тенденція охопить всю Україну. Тим часом соціологи на подібні заяви реагують скептично. Як, власне, і молоді українські сім’ї.

За прогнозом Миколи Азарова, народжуваність перевищить смертність в Україні вже за півтора року – через, з одного боку, високі соціальні виплати на дитину та покращення якості медичного обслуговування, з іншого. Зростання кількості населення є важливим завданням Кабміну, запевнив прем’єр під час робочої поїздки на Луганщину. Про це повідомляє урядовий портал.

Соціологи загалом підтверджують збільшення абсолютної кількості народжених. Однак, за словами начальника відділу досліджень рівня життя Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук Людмили Черенько, ця тенденція простежується ще від 2005 року. Науковець пов’язує це зі зростанням соціальних виплат, однак оптимізму чиновників не поділяє.

Навіть якщо в один рік число народжених буде перевищувати число померлих, це не означатиме, що ми вибралися із демографічної ями
Людмили Черенько
«Навіть якщо в один рік число народжених буде перевищувати число померлих, це не означатиме, що ми вибралися із цієї демографічної ями. Це буде гра цифр, більш нічого», – зауважує Людмила Черенько.

На більш комплексному підході до проблеми наполягає і Людмила Денисова, колишній міністр соціальної політики в уряді Юлії Тимошенко. Каже: якщо немає впевненості у завтрашньому дні, народжувати не будуть – виплачуй їм одноразову допомогу чи ні.

«Багато разів була на Харківщині, Херсонщині, Дніпропетровщині… Стоять села, де першого рівня медичного обслуговування взагалі немає, бо немає фельдшерсько-акушерських пунктів, ­– розповідає екс-міністр.– Хто буде народжувати, якщо швидку викликати не можна, бо вона за 30 кілометрів?»

«Стільки дітей, скільки готові виховати»

Тим часом деякі українські сім’ї на державну підтримку і не розраховують. Письменницьке подружжя киян Олени та Артема Захарченків виховують трьох дітей: найстарший їхній син перейшов у другий клас, середній тільки цього року піде до школи, а молодший зараз у дитсадку. Олена зізналася Радіо Свобода, що крім одноразової допомоги при народженні, держава ними особливо не переймається.

«Оскільки ми наймаємо квартиру, то навіть пільги, які надаються багатодітним сім’ям, нам не надаються. Єдине, що в школі дитині дають безкоштовну їжу, це єдина підтримка держави, яку ми відчуваємо», ­– зазначає мати трьох дітей.

На переконання Олени Захарченко, жінка повинна народжувати стільки дітей, скільки готова виховати.
  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG