Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Борислава потерпають без води


Львів – Мешканці Борислава, що на Львівщині, просять уряд визнати їхнє місто зоною екологічного лиха. Люди кажуть, що живуть, немов на вулкані – через вихід газу, забруднене повітря і неякісну воду. Радіо Свобода друкує цей матеріал у рамках Міжнародного тижня води, який розпочався у понеділок.

Гірські краєвиди, жахливі дороги, дві тисячі свердловин, з яких працює менше п’ятисот, покинуті шахти, нафта, що витікає, небезпечний газ, вода погодинно і неякісна – таким є сучасний Борислав.

А місяць тому із кранів у помешканнях багатоповерхівок потекла нафта і люди на кілька днів залишились без води. Нафтопродукти вилились у ріку Тисменицю і звідти потрапили у діряві водопровідні труби, які на 80 відсотків зношені.

Львівська обласна санстанція запевняє, що вже на сьогодні вода придатна для споживання. Мешканці іншої думки, про що розповіли Радіо Свобода:

– Вже не чути нафтою, але ми цю воду не п’ємо, бо вона брудна.

– У мене ще чути воду нафтою, але вже не так, як це було після аварії. На вигляд уже чиста.

– Я інвалід і ношу воду з криниць на п’ятий поверх. У мене вода лише зранку 15 хвилин, увечері буває лише два-три рази на тиждень.


Борислав без води
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Кілька хвилин зранку і двічі на тиждень увечері протягом години

Пан Юрій, корінний мешканець Борислава, запросив у своє помешкання. Об 11 годині води не було. Чоловік скаржиться, що вода буває лише кілька хвилин зранку і двічі на тиждень увечері протягом години. Для половини мешканців Борислава вода справжній дефіцит.

«Я набираю воду у ванну, яку потрібно раз у два роки міняти, бо вона від осаду просто чорна. Не знаєш, коли і скільки та вода буде. Пральна машинка вже чотири дні з одягом, не можна ввімкнути, бо немає води», – розповів пан Юрій.

Люди бідкаються, що через те, що нафта потрапила у водопровідні труби, поламались водонагрівні котли, пральні машинки. Ніхто не обіцяє мешканцям виплатити відшкодування. Уже місяць після аварії, а досі не пораховано суму збитків, яких зазнали городяни і комунальна служба.

«Борислав матиме воду цілодобово»

Те, що мешканці воду отримують зрідка, мер Борислава Володимир Фірман пояснює, що за роки незалежності припинили роботу майже 15 підприємств, які споживали воду «Бориславводоканалу», а відтак і компенсували збитки населення. На сьогодні місто повертається до старої схеми подачі води через старі водозабори, щоб вода потрапляла до мешканців без підкачування з гір, бо це дозволяє географічне розташування міста. Нині вода потрапляє через потужну насосну станцію, яка споживає багато електроенергії, за яку водоканал постійно заборговує кошти.

Проблема не у подачі води, а у жахливому стані комунікацій. Комунікаціям по 80 років і вода не проходить через забруднені труби
Володимир Фірман
«Ми вже відновили один водозабір, відновили і ще два – проблема повністю зникне. Робота на 30% зроблена і за мою каденцію Борислав матиме воду цілодобово. Це затратна річ. Проблема не у подачі води, а у жахливому стані комунікацій, потрібно замінити труби. Комунікаціям по 80 років і вода не проходить через забруднені труби», – розповів мер.

На нові водопровідні труби потрібно 28 мільйонів гривень. Міська влада не знає, де взяти такі гроші. Місто, яке розташоване на «чорному золоті», не має з цього ніякої користі, каже міський голова. Бо всі податки залишаються у столиці.

Однак, якщо проблему води міська влада обіцяє вирішити, то із високою загазованістю без підтримки центральної влади чи міжнародних інституцій не впорається. У Бориславі зменшують видобування нафти, а газ утворюється всюди, де є нафтові виходи. За визначенням екологів, це бомба сповільненої дії. Про це піде мова у наступних програмах Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG