Доступність посилання

ТОП новини

УДАР найшвидше нарощує рейтинг – опитування


Київ – Партія УДАР найшвидше серед інших учасників парламентських виборів нарощує свої рейтинги, свідчать результати опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи». Водночас соціологічне дослідження вказує на те, що симпатії виборців до Партії регіонів та «Батьківщини» залишаються незмінними. Також, згідно з опитуванням, крім названих до парламенту впевнено прямує і Комуністична партія України. Утім, експерти відзначають, що розподіл сил у Верховній Раді наступного скликання залежатиме не від партій, а від мажоритарників-самовисуванців.

Упродовж останнього місяця рейтинги лідерів електоральних симпатій практично не змінилися, свідчать результати соціологічного дослідження фонду «Демократичні ініціативи». Як і раніше, за Партію регіонів готові проголосувати близько 28 відсотків виборців, а за партію «Батьківщина» – майже 26 відсотків виборців серед тих, хто має намір прийти на вибори.

Тим часом партія УДАР додала за цей період у рейтингу майже 2 відсотки, тепер за неї готові проголосувати б 11,5 відсотків учасників опитування. У межах статистичної похибки зріс рейтинг Комуністичної партії ( до понад 8 відсотків) та «Свободи» (до майже 4 відсотків), а от привабливість партії «Україна – Вперед!» зменшилася до 4 відсотків.

Зірки у виборчих списках не впливають на рейтинги – Бекешкіна

Включення до виборчих списків зірок спорту та шоу-бізнесу не додало політичним партіям привабливості для виборців, зауважила директор фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна.
У питанні про включення до виборчих списків відомих спортсменів та діячів мистецтв люди усе чудово розуміють. Люди зараз не такі вже наївні і не такі вже «лохуваті», щоб такі речі спрацьовували
Ірина Бекешкіна

«У питанні про включення до виборчих списків відомих спортсменів та діячів мистецтв люди усе чудово розуміють. П’ять відсотків пишуть, що це може змінити їхній вибір, але це ж можуть бути прихильники різних партій, а не одної. А десять відсотків, взагалі, сказали, що такі штуки тільки відвадять від голосування за таку партію. Люди зараз не такі вже наївні і не такі вже «лохуваті», щоб такі речі спрацьовували, вибачте», – зазначила Бекешкіна.

Лідери партій відійшли на другий план, на першому – ідеологія – Биченко

Меншу роль у сприйнятті виборцями політичних партій стали відігравати і зірки політики, зауважив директор соціологічної служби Центру імені Разумкова Андрій Биченко.
Cприйняття партії «Батьківщина» вже не стільки пов’язане саме з Тимошенко
Андрій Биченко

«Скажімо, сприйняття партії «Батьківщина» вже не стільки пов’язане саме з Тимошенко, – каже він. – Тобто, це є уявлення про ідеологію, про напрямок, про те, що за партія.Навіть якби була Тимошенко, вже про партію «Батьківщина» зараз не можна було б говорити, що це голосують саме за Тимошенко».

За словами Андрія Биченка, це стосується також і Партії регіонів, яку тепер менше асоціюють з Віктором Януковичем і більше сприймають саме як політичну силу. Утім, для партій, які ще не брали у нинішньому форматі участі у парламентських виборах, роль яскравого лідера залишається істотнішою, відзначив експерт.

Долю більшості у парламенті вирішуватимуть мажоритарники – Черненко

Попри попередні електоральні переваги опозиційних партій, про які свідчать дані соцопитувань, після виборів у Верховній Раді, очевидно, буде сформована пропрезидентська більшість, вважає голова Комітету виборців України Олександр Черненко.
Долю більшості будуть вирішувати мажоритарники. Мажоритарники більш залежні від влади. Тому партія влади, навіть, не робить ставки на перемогу за партійними списками
Олександр Черненко

«Долю більшості будуть вирішувати мажоритарники. Я думаю, що більше ніж у половині округів переможуть самовисуванці, а не представники партій. Але мажоритарники завжди більш залежні від влади. Тому партія влади навіть не робить ставки на перемогу за партійними списками. Вона прекрасно розуміє, що зможе отримати більшість завдяки мажоритарникам. Конституційну більшість навряд чи вдасться знайти Партії регіонів, але зібрати у більшість 230-240 депутатів абсолютно їм під силу, якщо проаналізувати той склад мажоритарників, які балотуються», – наголосив Черненко.

За даними соціологічного дослідження фонду «Демократичні ініціативи», готовність взяти участь у парламентських виборах висловили 75 відсотків опитаних. Понад 14 відсотків із них ще не визначилися, за яку політичну партію голосуватимуть.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

XS
SM
MD
LG