Доступність посилання

ТОП новини

Німецьку поліцію критикують за навчання білоруського ЗМОПу


Мінськ – У Німеччині триває скандал довкола участі місцевої поліції у тренуванні білоруських силовиків. Йдеться, зокрема, про загони ЗМОПу, які брали участь у розгонах демонстрацій та масових арештах білоруської опозиції. Проте у Мінську і влада, і опозиція намагаються публічно не помічати цей скандал.

Із численними скандальними публікаціями на тему співробітництва німецької поліції та білоруської міліції виступило популярне німецьке видання Bild.
За інформацією газети, поліція Німеччини не тільки допомагала білоруському режиму у підготовці тих, хто розганяв мирні акції у Мінську, але й озброювала силовиків бронежилетами, щитами та кийками.

У 2008-11 роках на території Німеччини тренінги пройшли близько ста співробітників державних структур Білорусі, які були, зокрема, спостерігачами при розгоні німецьких антиядерних демонстрацій. Ще 400 білоруських силовиків пройшли німецький вишкіл на території Білорусі.

Німецьку поліцію звинуватили у підтримці білоруського режиму. У Бундестагу відбулися дебати на цю тему. На тлі цього скандалу у липні відправили у відставку шефа німецької поліції Матіаса Зеєгера.

Німецька поліція визнала, що готувала кадри для Лукашенка у час так званої лібералізації, коли були сподівання на демократичні реформи в Білорусі.

У Мінську мовчать і влада, і опозиція

Білоруське МВС наразі відмовляється від коментарів, а опозиція утримується від жорстких звинувачень на адресу німецької поліції.
Це має розглядатися як нонсенс, як скандальна ситуація. Висновки мають бути зроблені, і більше такого не має бути
Анатолій Лябєдзька

Один із тих, хто постраждав від білоруського ЗМОПу, лідер Об’єднаної громадянської парії Анатолій Лябєдзька зазначає: «Сам факт, що якимось чином відбувалося навчання у Німеччині тих, хто тут використовує силу проти опонентів Лукашенка, викликає запитання. Німеччина – це країна, яка достатньо добре знає ситуацію в Білорусі. Тому це має розглядатися як нонсенс, як скандальна ситуація. Висновки мають бути зроблені, і більше такого не має бути».

Анатолій Лябєдзька визнає, що якихось помітних наслідків співпраця МВС Білорусі та Німеччини не принесла, на відміну від листування Мінюсту Білорусі з відповідними відомствами Литви та Польщі, які передали банківську інформацію на білоруського правозахисника Олеся Беляцького, внаслідок чого його посадили на 4,5 роки у тюрму.

Відставний генерал білоруської міліції Мечислав Гриб каже, що МВС Білорусі та Німеччини давно співробітничають, у німців є чому навчатися, і вони завжди відгукувалися на прохання з Мінська про допомогу. Але, перш за все білоруська міліція мала б навчатися у німців діяти у рамках закону, вважає Гриб. І німці тут зовсім не винні в тому, як брутально білоруська міліція порушує права людини.
Білоруська міліція, одержує незаконні накази, які вона не виконати не може
Мечислав Гриб

«Все залежить не від того, хто де навчався, а від того, як у тій чи інший країні ставляться до закону. Білоруська міліція знає, що і як треба робити, але одержує незаконні накази, які вона не виконати не може», – зауважує Мечислав Гриб.

Дебати щодо співробітництва МВС Білорусі і Німеччини залишаються німецьким внутрішньополітичним скандалом, вважає мінський політолог Андрій Федоров. Він констатує, що в Білорусі цей скандал не помічає ані влада, якій він невигідний, ані опозиційні партії, які мають тривалі контакти зі своїми колегами у Німеччині та не хотіли б їх зіпсувати якоюсь необачною заявою.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG