Доступність посилання

ТОП новини

Путін злякався китайського кредиту для України – експерт


Київ – У минулі вихідні Президент України Віктор Янукович літав до Росії. Він зустрівся зі своїй російським колегою у Сочі за зачиненими дверима. Туди не були запрошені представники українських ЗМІ. Про подробиці зустрічі стало відомо з повідомлень російських журналістів та прес-служб президентів. Про особливості цього візиту Радіо Свобода поговорило з експертом із енергетичних питань Юрієм Корольчуком.

– Візит Віктора Януковича до Росії заздалегідь не анонсувався. Він виглядає дуже спонтанним. Як Ви можете це пояснити, що було головною метою цього візиту?
Україна готова отримати китайський кредит. Гроші мають піти на переоснащення централей із природного газу на вугілля і на побудову заводів із газифікації вугілля. Це дозволить скоротити залежність від російського газу

– Візит Януковича до Росії є логічним. Особливо, якщо зважити на те, що впродовж останніх двох місяців Україна таки зробила доволі прогресивний та швидкий крок у намаганні вирішити проблему своєї залежності від російського газу. Вона, фактично, вже готова отримати китайський кредит. Це величезна сума – більше ніж 3,5 мільярди доларів. Гроші мають піти на переоснащення централей із природного газу на вугілля і на побудову заводів із газифікації вугілля. Це дозволить скоротити залежність від російського газу до 5 мільярдів кубометрів. Тож, власне, українсько-китайська співпраця більше хвилювала наших російських партнерів, у першу чергу, «Газпром». І другий момент, який дуже важливий для Росії – це закачувати більше газу в підземні сховища. Попри те, що зараз закачано близько 8 мільярдів кубів, потрібно закачати ще, як мінімум, хоча б чотири мільяди. Дуже сумнівно, що Україна встигне за цей час, до 15 жовтня, закачати такі обсяги газу. І третій момент, який порушувався щодо газової тематики – це створення газотранспортного консорціуму. Але, на превеликий жаль, позиція України тут залишилася слабкою. Росія і надалі відстоює позицію, що немає бути європейського партнера у консорціумі, і що потрібно поділити українську трубу 50 на 50.

– Тобто, ця зустріч була ініційована російською стороною?

Так. Наскільки мені відомо, стимулом, який спонукав Володимира Путіна звернутися до Януковича і запропонувати відвідати його у відпустку в Сочі, стало те, що Україна, фактично, домовилася про початок реалізації проекту щодо використанні китайського кредиту. Це автоматично означатиме для Росії скорочення обсягів продажу газу для України. Як ми бачимо, Росія хвилюється.

– Як би Ви підсумували цей візит?
Росія переживає, що Україна скорочуватиме споживання газу

– Цей візит означає, що газові переговори між Києвом та Москвою – тривають. Попри видиме затишшя і холодність, вони носять високий градус. Тому що і Росія переживає, що Україна скорочуватиме споживання газу, а Україна боїться, що у нас може не вистачити фінансових ресурсів, щоб і надалі оплачувати таку високу ціну на газ.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG