Доступність посилання

ТОП новини

Ринок нерухомості зрушить економіку США?


Ринок нерухомості, що довго був причиною та показником триваючої рецесії, нарешті порадував добрими новинами. Дані за липень показали помірне зростання продажів будинків та квартир. Також зростає і середня ціна на нерухомість. Чи це тимчасове явище, яке вже не раз спостерігалося з початку рецесії, чи справжнє відновлення ринку житла?

Протягом останніх п’яти років ринок житла загальмовував економічний розвиток США. Але нові урядові дані дають надію щодо його відновлення. У липні, продажі новобудов зросли на 3,6%. Доповідь Національної асоціації ріелторів свідчить про зростання попиту і на вторинному ринку нерухомості.

Нам щастить – попит зростає. Потенційні покупці, що не наважувалися на купівлю житла останні 4-5, а то і 6 років, починають виявляти інтерес
Мартін Коннор, будівельник
Також зростають продажі елітного житла. Компанія – забудовник Toll Brothers оприлюднила звіт за третій квартал 2012-го, який став для них найприбутковішим за останні чотири роки. Представник компанії Мартін Коннор каже: «Нам щастить – попит зростає. Потенційні покупці, що не наважувалися на купівлю житла останні 4-5, а то і 6 років, починають виявляти інтерес».

Одна з причин зростання попиту – зменшення пропозиції на ринку, який до недавнього часу був переповнений. В середньому, ціни на житло зросли на 9 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року. Коннор каже, що усе це сприяє відновленню активності забудовників: «Хоча ми вже бачили зльоти і падіння з початку рецесії, ми віримо, базуючись на потужності продажів останнім часом, що ринок житла пішов на зростання».

Але аналітики ринку житла не настільки оптимістичні. Вони вказують на високий рівень безробіття та суворі банківські вимоги щодо отримання кредиту на купівлю нерухомості, що робить власне житло недоступним для багатьох американців.

Головний економіст Асоціації генеральних підрядників Америки Кен Сімпсон зазначає, що неможливість для багатьох потенційних покупців отримати позичку на купівлю житла залишається великою проблемою для забудовників.

Тим не менш, незважаючи на труднощі, з’являється усе більше ознак того, що економіка країни йде на покращення. Економісти прогнозують, що зростання на ринку житла додасть дві десятих відсотка до загального економічного росту США.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG